Farvel til Orihuelas siste flekk med urørt kystlinje

Publisert

Prosjektet med å bygge 2 200 boliger i Cala Mosca vil gå i gang så snart ankeperioden til høyesterett er løpt ut.

For miljøvernere og lokale er området siste bit av den naturen som en gang preget Orihuelas kystlinje. For utbyggerne er dette en ødemark full av busker og med et enormt uutnyttet potensial i den lukrative boligturismen.

Det er dette sjakkspillet som står på spill, der den siste uberørte kilometeren av Orihuelas kystlinje står på spill. En duell som har pågått i mer enn ti år, og der sistnevnte i forrige uke sang sjakk til kongen. Den valencianske domstolen TSJ avviste ankene fra Carreteras del Estado og Cambiemos og banet vei for at bulldoserne kunne fortsette å gjøre det de har gjort de siste fem månedene, nemlig å trekke linjene til de fremtidige gatene, som tidligere var uskarpe og nå er mer synlige enn noensinne.

Sjakkmatt vil snart inntreffe hvis Carreteras til slutt bestemmer seg for ikke å fortsette den juridiske kampen mot de 2200 boligene til Gomendio-gruppen ved å anke til høyesterett. Kilder fra Cambiemos forsikrer på sin side LA VERDAD om at de setter sin lit til at den rettslige kampen vil fortsette etter at staten har bestemt seg. Begge deler, sier de, “vil gå hånd i hånd”. Selv med risiko for å måtte bære saksomkostningene.

Kampen mot urbaniseringen av Cala Mosca ligger utvilsomt i den lokale gruppens natur, som har ledet kampen for å redde denne kystenklaven de siste åtte årene, hånd i hånd med nabolagsplattformen Salvemos Cala Mosca. Men før dem hadde andre allerede staket ut kursen for en sak som til og med krysset de tykke murene til de europeiske institusjonene.

Året var 2007. Et parti bestående av innbyggere på Orihuela Costa, Claro, stilte til valg og vant på kysten. På det tidspunktet, og i kraft av en endring av generalplanen, startet Gomendio arbeidet med å urbanisere Cala Mosca. Claro, som nå er medlem av PP, startet en underskriftskampanje for å ta saken til Brussel. “Vi samlet inn mer enn 7 000 underskrifter i løpet av to år for å kreve at Europaparlamentet grep inn og forhindret ødeleggelsen av Cala Mosca”, minnes Bob Houliston, tidligere leder for denne grupperingen.

Begjæringene ble overlevert til EU i 2010 og ble imøtekommet etter besøk av både Houliston og daværende ordfører Monserrate Guillén (Los Verdes), som på den tiden ledet trepartssamarbeidet som holdt PP ute av lokalstyret i fire år. “Europaparlamentet ba om at arbeidene ble stanset inntil det forelå en miljøkonsekvensanalyse og beskyttelse av to sårbare og fredede arter, kattehodejarillaen og sneglen Turodella mauretanica”, minnes hun.

Naturvernernes og naboenes seier førte til at prosjektet ble forsinket i mer enn ti år. I løpet av denne tiden endret Gomendio planene om å opprette et mikroreservat for disse artene på eiendommen. Først mer enn ti år senere, i juli i fjor, ble miljøkonsekvensene godkjent av Generalitat. Etter en anspent intern krise ga den forrige PSOE-C-regjeringen i mai det endelige klarsignalet til å gjenoppta byggingen.

En beslutning som Houliston legger skylden på Ciudadanos, “synlige venner av byggherren”, og som han beskriver som “PSOEs passivitet”. Han advarer om at byggingen i denne enklaven vil skape nye problemer for Orihuela Costa. “Det finnes ingen tjenester, og heller ingen garanti for at det finnes tilstrekkelige ressurser til en urbanisering av disse dimensjonene”, klager han og viser til mangelen på vann i området. “Vi var en liten part i en Davids kamp mot Goliat, men det ga oss mye tid”, skryter Houliston og håper at den eneste andre “Goliat” – les staten – som er i stand til å stå opp mot Gomendio, ennå ikke vil kaste inn håndkleet og sende sin siste løper til unnsetning for en konge som bare er ett trekk unna sjakk matt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter