Engasjert i Orihuela Costa

Publisert

For drøy fem år siden flyttet Per Håkon Breivoll fra Bergen til Orihuela Costa. Han stortrives i sine nye hjemtrakter, men syntes kyststrekningen som domineres av utlendinger, blir neglisjert av politikerne på rådhuset i Orihuela. Derfor har han engasjert seg i lokalpartiet CLARO.

For drøy fem år siden flyttet Per Håkon Breivoll fra Bergen til Orihuela Costa. Han stortrives i sine nye hjemtrakter, men syntes kyststrekningen som domineres av utlendinger, blir neglisjert av politikerne på rådhuset i Orihuela. Derfor har han engasjert seg i lokalpartiet CLARO.

Innbyggerne på Orihuela Costa har i løpet av de siste årene gjentatt ganger fått erfare hva det vil si å bo i et område som ikke har politisk prioritet. Adresseproblemer, oversvømmelser og kloakklekkasjer er ting det stadig blir skrevet om i lokalpressen.

– For en stund tilbake snakket jeg med en waliser som ikke har fått post på fire år. Han hadde registrert seg inn i manntallet som normalt, da han ikke fikk posten sin henvendt han seg på rådhuset. Der fikk han beskjed om at ”dette er ikke din adresse”, sier Per Håkon Breivoll til Spaniaposten.

Mye rykter og spekulasjon
Per Håkon forteller at hver gang det regner med en viss kraft flommer kumlokkene i området over av kloakk. Nesten hver gang blir tiltak igangsatt, bare for å oppdage at de samme problemene gjentar seg ved neste regnskyll.
– De gjør dårlig arbeid. Det virker som de bare skyver problemene videre istedenfor å gjøre skikkelig jobb med en gang. Dessuten kjører de regnvann og kloakk i samme avløpssystemer. Det er ikke lov i Norge, og jeg tror neppe at det er lov her heller.

Et av hovedproblemene for den engasjerte nordmannen og de andre innbyggerne på Orihuela Costa er at den PP styrte kommunen de hører inn under er en av Spanias minst åpne. Derfor er det ofte vanskelig å få tak i informasjon.

– Det er nærmest en tradisjon for Orihuela å komme dårlig ut på Transparency Internationals liste over kommuner med lite åpenhet. Derfor blir det mye rykter og spekulasjoner. Det er nesten umulig å vite hva som er sant og hva som ikke er sant i mange tilfeller, sier Per Håkon.

Valgforviklinger
Torrevieja er i godt selskap med Orihuela i bunnsjiktet på Transparency Internationals åpenhetsliste. Likevel er det tydelige forskjeller mellom de to.

– Jeg tror at den største forskjellen er at i Torrevieja oppfordret rådhuset utlendingene til å stemme ved forrige lokalvalg. Det gjorde de definitivt ikke i Orihuela. Her ble vi snarere motarbeidet. Rådhuset lager sine egne regler som skal gjøre det vanskeligere for oss å slippe til, forklarer Per Håkon, som vet hva han snakker om. Ved forrige valg forsøkte han å registrere seg for å stemme uten særlig suksess.

– Jeg fylte ut skjemaet som jeg fikk tildelt. Men bare et par uker før valget dukket en politimann opp hjemme på døren og sa at jeg hadde fylt ut feil skjema og at det dermed ble avslag fra El censo electoral – valgmanntallet i Alicante.

Etter en liten stund fikk Per Håkon kontrabeskjed. Da sa de at han hadde fylt ut riktig skjema, men at han ikke tilfredsstilte kravene, som ikke er underlagt EØS direktivet, men som er utarbeidet gjennom en egen avtale mellom Norge og Spania fra 1992.

– Det ble ikke noe stemming på meg. Jeg ble sendt litt frem og tilbake, men tiden var for knapp og jeg fikk aldri registrert meg. Nå forsøker CLARO å få til et møte med valgmanntallet for en gang for alle å få klarhet i hva som skal til for at utlendinger skal kunne stemme. Vi er i stort flertall her på Orihuela Costa, slik at hvis alle står sammen bør det være muligheter for å få forandret på ting. Det betyr ikke at vi ikke vil ha med spanjoler. CLARO har mange spanske medlemmer og endog to styremedlemmer.

Klaget til EU
CLARO har innklaget problemene ved forrige valg inn til EU. Klagen skal være godtatt, men behandlingstiden i EU byråkratiet kan være svært lang.

– Overfor EU stiller vi sterkt fordi partiformann Bob Houliston er tidligere diplomat med Brussel som arbeidsplass. Han vet hvilken knapper han skal trykke på og hvilken veier han skal gå og i EU korridorene, forteller Per Håkon.

CLARO har tatt konsekvensene av det som skjedde i 2007, og tenker nå fremover mot neste valg i 2011. De viktigste er at de samme forviklingene ikke oppstår igjen.

– Målet er å få flest mulig utlendinger til å registrere seg og stemme ved neste valg. Det er bare slik Orihuela Costa kan få innflytelse. Orihuela er en litt spesiell kommune. Du har Orihuela by inne i landet også har du Orihuela Costa her ute ved Middelhavet. I mellom er det i praksis ingenting. Slik at det er lite av det som skjer her som interesserer de der i innlandet, og det er lite der som interesserer oss her ute ved kysten.  På en måte kan man si at det pågår en konstant tautrekking mellom de to stedene.

CLARO planlegger en opplysningskampanje for å få engasjert flest mulig utlendinger foran neste valg. Det gjelder ikke bare for Orihuela Costa, men for resten av Costa Blanca også.

 
– Vi ønsker som sagt å få flest mulig med å stemme. Poenget er ikke å fortelle folk hvilket parti de skal stemme på, det får de avgjøre selv. Men det er klart at vi kommer til å oppfordre folk til å stemme på CLARO når valgkampen kommer skikkelig i gang.

Cala Mosca
I tillegg til infrastrukturproblemer og valgproblemer, er den omfattende spekulative utbyggingen noe som foruroliger mange av innbyggerne på Orihuela Costa. I det siste det er særlig den planlagte utbyggingen av Cala Mosca, den siste uberørte strekningen nedenfor N-332, som bekymrer.

– Cala Mosca har topp prioritet hos CLARO. Vi vil ikke at området skal bygges ut. Det forligger så mye hemmelighetskremmeri rundt prosjektet at vi ikke vet eksakt hvordan det ligger an. Men de er tilsynelatende i gang med infrastrukturen.

Generelt syntes Per Håkon at det bygges og har blitt bygget alt for mye på Orihuela Costa. Han forteller om store leilighetskomplekser hvor 90 % av leilighetene står tomme og uferdige prosjekter som har midlertidig stanset opp fordi utbyggeren mangler penger.

– Det er masse som står tomt og halvferdig her. Likevel fortsetter kommunen å utstede byggetillatelser. Det sies at de er økonomisk avhengige av byggeaktiviteten. Det gjelder ikke bare boliger, men også kjøpesentre. Nede ved Carrefour står det to halvferdige, hvor det ikke har vært tatt et spadetak siden jul. Og i La Zenia finnes et relativt nytt senter hvor kun tre av 70 lokaler er tatt i bruk. Så kjøpesenterplass er det mer enn nok av her. Det er absolutt ikke behov for flere.

Per Håkon har en klar oppfatning av at roten til de fleste problemene ligger i en nedprioritering av området. Kommunen tjener penger på all aktiviteten der, men gir liksom ikke noe tilbake. Derfor sliter innbyggerne med ting som forsøplede fellesområder, stadige oversvømmelser og stinkende kloakkutslipp.

– Et godt eksempel på at vi ikke blir prioritert er det nye idrettsanlegget som bygges rett ned i veien her. Det ble vi lovet foran forrige valg og vi fikk beskjed om at det var satt av penger på budsjettet. Da de dårlige tidene kom og regjeringen etablerte sitt investeringsfond til kommunene – Plan E – ble plutselig prosjektet underlagt kommunens overføringer fra staten, enda de sa det var på budsjettet fra før. Det viser at de ikke er villige til å satse noe ekstra her i området, sier Per Håkon.

   
Ufortjent rykte
Motivasjonen for Per Håkon Breivolls engasjement er at han i utgangspunktet liker seg svært godt i sine nye hjemtrakter. Han mener Orihuela Costa har et kjempepotensial som bare ligger der og venter på å bli realisert til glede for både fastboende og turister.

– Vi har det veldig bra her og jeg vil det skal fortsette sånn. Tanken på å flytte en gang til er ikke fristende. Problemet er at alle infrastrukturproblemene her bidrar til å gi stedet et ufortjent dårlig rykte. Det verserer en del videoer på Youtube som ikke akkurat er flatterende. Det er det inntrykket vi ønsker å rette opp.
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter