Deltar endelig i minnemarkering

Publisert

Ordfører José Manuel Dolón (Los Verdes) deltar i årets minnemarkering for ofrene etter bombeangrepet i Torrevieja i 1938. Under Den spanske borgerkrigen ble flere av republikanernes byer langs Costa Blanca bombet av italienske fly på oppdrag av fascistene og general Francisco Franco. Partido Popular som har sittet med styringen i Torrevieja de siste 28 årene har ikke ønsket å støtte markeringen. Dermed er det første gang at en representant for kommuneledelsen deltar i arrangementet.

I likhet med steder som Villajoyosa og Alicante by ble Torrevieja syd på Costa Blanca bombet flere ganger under Den spanske borgerkrigen. Ingen av angrepene var imidlertid så tragiske som det som ble gjennomført den 25. august 1938. Italienske bombefly skal ha kommet inn over byen mellom ni og ti om morgenen og sluppet mer tjue bomber over havneområdet og sentrumsgatene. At målet for angrepet var å ramme sivile regnes som udiskutabelt i det gatene på den tiden av døgnet normalt var travle med folk som gjorde unna innkjøp og barn som lekte, forteller Alicante-avisen Información.

Til sammen 19 personer mistet livet den skjebnesvangre dagen, 13 av dem kvinner og barn. Et førtitalls mennesker ble skadet.

Under årets minnemarkering for ofrene etter angrepet stiller den nye ordføreren i Torrevieja, José Manuel Dolón (Los Verdes). Det symbolske verdien av ordførerens tilstedeværelse er stor, fordi det angivelig er første gang en representant for kommuneledelsen deltar i arrangementet. Partido Popular som har sittet med styringen i Torrevieja de siste 28 årene har ikke ønsket å støtte markeringen. I følge Información skal forrige ordfører Eduardo Dolón riktignok ha anerkjent den dramatiske hendelsen, noe forgjengeren hans ikke gjorde.

Den nye ordføreren har annonsert at han vil holde en tale under markeringen og gi moralsk støtte på vegne av Torrevieja kommune til familier og representanter for den eldre generasjon som opplevde de aktuelle bombeangrepene som barn. Tradisjon tro skal det også legges en blomsterkrans på vannet i havnen. Området som ble truffet av bombene ligger i gatene rundt havnepartiet og det som i dag heter Plaza de Oriente. Den dag i dag skal det være mulig å se spor etter angrepet i form av mitraljøseskudd på et gjerde i gaten Pedro Lorca.

Foto: Bombingen av Torrevieja den 25. august 1938.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter