25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Brugal: «Korrupsjons-nettverket» ble frikjent

Politiets avlytting var ulovlig. Den regionale domstolen for Alicante-provinsen har frikjent de 34 som var tiltalt i korrupsjonssaken kjent som «Brugal». Blant de tiltalte i saken var Orihuelas tidligere PP-ordfører Monica Lorente og hennes forgjenger i Orihuela José Manuel Medina også fra Partido Popular. I tillegg finner man blant de tiltalte en rekke politikere, byråkrater og forretningsfolk med tilknytning til Partido Popular på Costa Blanca og i Alicante-provinsen.

Bevisene kan ikke brukes

Domstolen annullerte lydopptak av samtaler mellom de tiltalte, dokumenter fra ransaking og overvåking. Domstolen sier i sin konklusjon at disse ble gjort på en måte man oppfatter som ett brudd på de tiltaltes «elementære rettigheter».

I dommen står det at man annullerer disse bevisene da de tillatelser som ble gitt for å overvåke de tiltalte ikke ga rom for å tiltale dem for «eventuelle nye kriminelle forhold» man skulle få kjennskap til gjennom overvåkningen utover det som opprinnelig ble spesifisert da overvåkningen av de tiltalte begynte. Med dette har domstolen gjort ubrukelig alle opptak av samtaler fra ett utall telefoner de politikerne og forretningsfolkene gjorde seg i mellom via telefoner med kontaktkort.

En av de hovedtiltalte, forretningsmannen Angel Fenoll, gråt synlig i retten da dommen ble kjent. Utenfor domstolen i Elche sa han til journalister:

– Etter 14 år har jeg fått rett,

Tidligere Alicante-president José Joaquín Ripoll (PP) var også blant de tiltalte i saken.

Orihuelas tidligere ordfører Monica Lorente (Partido Popular) var også lettet og rørt over dommen da hun snakket med journalister utenfor domstolen.

Søppel syd på Costa Blanca

Navnet er en forkortelse for Basuras Rurales Gestión Alicante og handler om uregelmessigheter og korrupsjon i forbindelse med tildeling av kontrakter for håndtering av søppel i distriktet Vega Baja syd på Costa Blanca. Den tidligere presidenten i provinsen Alicante, José Joaquín Ripoll (PP) er også tiltalt i saken og skal ha tatt imot bestikkelser under tildelingen av kontrakter til Ortiz.

Caso Brugal er en av Partido Populars største korrupsjonssaker i Valencia-regionen og er delt inn i 17 mindre saker. Korrupsjonsmistankene i Orihuela var starten på opprullingen av saken.

Korrupsjonsnettverket Brugal – kort forklart.

Innrømmet at han “kjøpte” Partido Popular – fikk to år

Blant de hovedtiltalte i saken er Enrique Ortiz, én av regionens mest innflytelsesrike utbyggere og forretningsmenn som opp gjennom årene har sikret seg avtaler med det offentlige for flere hundre millioner euro.

Enrique Ortiz innrømmet i 2016 å ha sponset partiet gjennom betaling for fiktive oppdrag til firmaet Orange Market, et eventbyrå som i mange år hadde ansvaret for Partido Populars arrangementer i Valencia-regionen og som inngår i det korrupte nettverket Gürtel.

Tilståelsen ble gitt for å oppnå strafferabatt og unngå fengsel. Han var opprinnelig dømt til åtte års fengsel noe han fikk ned til to år som følge av en avtale med tiltalemyndighetene.

Ødela for IKEA i Alicante

Ortiz er mannen bak utbyggningen i Alicante hvor Ikea hadde signert en avtale for å bygge sitt varehus lenge før det ble planer om det i Murcia og Valencia. I dag står Alicante uten IKEA takket være korrupsjonskandalen. Tidligere orfører i Alicante hadde «samarbeidet» med Ortiz om en ny reguleringsplan for byen.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Stor havne-utbygging i Fuengirola

Rådhuset i Fuengirola har nå lagt frem forprosjektet for det som skal bli Fuengirolas nye lystbåt-havn. Det skal investeres rundt 100 millioner...

Okkuperte hus for å dyrke marihuana

Syd i Alicante-provinsen har Guardia Civil oppløst en gjeng som brukte okkuperte hus til å dyrke Marihuana i stor skala.

Mulig «Lockdown» i Madrid

I Madrid-regionen utvider man nå restriksjonene til totalt åtte bydeler. Samtidig oppfordrer man hovedstandens innbyggere om å begrense sine bevegelser.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Relaterte saker

Okkuperte hus for å dyrke marihuana

Syd i Alicante-provinsen har Guardia Civil oppløst en gjeng som brukte okkuperte hus til å dyrke Marihuana i stor skala.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Covit-smitte i Torrevieja området (Oppdatert 18.september)

Nye smittede er stabilt eller svakt synkende i Torrevieja mens tallet har gått opp i størstedelen av Vega Baja-området siste 14 dager....

Korrupsjon i Torrevieja: Solgte kølapper og digitale sertifikater

Politiet har pågrepet en ansatt på rådhuset i Torrevieja. Vedkommende er anklaget for å ha satt i system en ordning hvor man...

54 smittede på sykehjem på Costa Blanca – myndighetene tar over

Generalitet Valenciana tar over størstedelen av driften ved sykehjemmet CasaVerde hvor man også har hatt pasienter fra Norge og Sverige.

Torrevieja har god plass i september

Søndag 6. september meldes det om 28 varmegrader, 61% luftfuktighet og god plass på de fleste av stendene.

Covit-smitte i Torrevieja området (Oppdatert 4.september)

Tallene under kommer fra de regionale helse-myndighetene for Valencia-regionen, Generalitet Valenciana. Tallene er oppdatert 04/09 klokken 10.00. Tallene...

Covid-smitte i Rojales for første gang

Det er nå fire personer som har testet positivt. Dette er en gjeng venner/familie som har smittet hverandre i forbindelse med sosial...

Jordskjelv utenfor Torrevieja

Natt til fredag 3. august (kl 23.33) kunne kan igjen føle et jordskjelv i Torrevieja. Denne gangen målte jordskjelvet 3.7 på Richters...
- Advertisement -