Brugal: «Korrupsjons-nettverket» ble frikjent

Publisert

Politiets avlytting var ulovlig. Den regionale domstolen for Alicante-provinsen har frikjent de 34 som var tiltalt i korrupsjonssaken kjent som «Brugal». Blant de tiltalte i saken var Orihuelas tidligere PP-ordfører Monica Lorente og hennes forgjenger i Orihuela José Manuel Medina også fra Partido Popular. I tillegg finner man blant de tiltalte en rekke politikere, byråkrater og forretningsfolk med tilknytning til Partido Popular på Costa Blanca og i Alicante-provinsen.

Bevisene kan ikke brukes

Domstolen annullerte lydopptak av samtaler mellom de tiltalte, dokumenter fra ransaking og overvåking. Domstolen sier i sin konklusjon at disse ble gjort på en måte man oppfatter som ett brudd på de tiltaltes «elementære rettigheter».

I dommen står det at man annullerer disse bevisene da de tillatelser som ble gitt for å overvåke de tiltalte ikke ga rom for å tiltale dem for «eventuelle nye kriminelle forhold» man skulle få kjennskap til gjennom overvåkningen utover det som opprinnelig ble spesifisert da overvåkningen av de tiltalte begynte. Med dette har domstolen gjort ubrukelig alle opptak av samtaler fra ett utall telefoner de politikerne og forretningsfolkene gjorde seg i mellom via telefoner med kontaktkort.

En av de hovedtiltalte, forretningsmannen Angel Fenoll, gråt synlig i retten da dommen ble kjent. Utenfor domstolen i Elche sa han til journalister:

– Etter 14 år har jeg fått rett,

Tidligere Alicante-president José Joaquín Ripoll (PP) var også blant de tiltalte i saken.

Orihuelas tidligere ordfører Monica Lorente (Partido Popular) var også lettet og rørt over dommen da hun snakket med journalister utenfor domstolen.

Søppel syd på Costa Blanca

Navnet er en forkortelse for Basuras Rurales Gestión Alicante og handler om uregelmessigheter og korrupsjon i forbindelse med tildeling av kontrakter for håndtering av søppel i distriktet Vega Baja syd på Costa Blanca. Den tidligere presidenten i provinsen Alicante, José Joaquín Ripoll (PP) er også tiltalt i saken og skal ha tatt imot bestikkelser under tildelingen av kontrakter til Ortiz.

Caso Brugal er en av Partido Populars største korrupsjonssaker i Valencia-regionen og er delt inn i 17 mindre saker. Korrupsjonsmistankene i Orihuela var starten på opprullingen av saken.

Korrupsjonsnettverket Brugal – kort forklart.

Innrømmet at han “kjøpte” Partido Popular – fikk to år

Blant de hovedtiltalte i saken er Enrique Ortiz, én av regionens mest innflytelsesrike utbyggere og forretningsmenn som opp gjennom årene har sikret seg avtaler med det offentlige for flere hundre millioner euro.

Enrique Ortiz innrømmet i 2016 å ha sponset partiet gjennom betaling for fiktive oppdrag til firmaet Orange Market, et eventbyrå som i mange år hadde ansvaret for Partido Populars arrangementer i Valencia-regionen og som inngår i det korrupte nettverket Gürtel.

Tilståelsen ble gitt for å oppnå strafferabatt og unngå fengsel. Han var opprinnelig dømt til åtte års fengsel noe han fikk ned til to år som følge av en avtale med tiltalemyndighetene.

Ødela for IKEA i Alicante

Ortiz er mannen bak utbyggningen i Alicante hvor Ikea hadde signert en avtale for å bygge sitt varehus lenge før det ble planer om det i Murcia og Valencia. I dag står Alicante uten IKEA takket være korrupsjonskandalen. Tidligere orfører i Alicante hadde “samarbeidet” med Ortiz om en ny reguleringsplan for byen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: