Bitter kamp & maktmisbruk i Torrevieja

Publisert

Med mye penger i omløp tilknyttet eiendomssektoren, millioner av Euro å praktisk talt bare rett ut av luften med å omregulere uregulert jord, lav deltakelse og engasjement blant den store andelen utlendinger som har bosatt seg i saltbyen, er Torrevieja et mekka for bitter politisk kamp og maktmisbruk.

Valgspesial 2011:

Åpent valg i Alfaz del Pi

Kuppet i Rojales

PP overtar makten i Altea?

Med mye penger i omløp tilknyttet eiendomssektoren, millioner av Euro å praktisk talt bare rett ut av luften med å omregulere uregulert jord, lav deltakelse og engasjement blant den store andelen utlendinger som har bosatt seg i saltbyen, er Torrevieja et mekka for bitter politisk kamp og maktmisbruk.

Valgspesial 2011:

Åpent valg i Alfaz del Pi

Kuppet i Rojales

PP overtar makten i Altea?

Valgskandalen i Alfaz del Pi til Madrid

Bitter kamp & maktmisbruk i Torrevieja

Korrupsjon i Orihuela

Med en korrupsjonsmistenkt ordfører, som i mange år har blitt beskyldt for å drive kommunen som sitt egen personlige bananrepublikk, er altså settingen satt for valg i Torrevieja.
Selv om partiene er svært aktive for å sanke stemmer blant utlendinger har ingen av dem i år ikke-spanjoler på valgbar plass på sine lister. Det finnes heller ingen kvinner blant toppkandidatene i Torrevieja som hadde sin første kvinnelige ordfører i det første demokratiske valget etter diktaturet i 1979 med Rosa Mazón Valero.

Krangel i PSOE
Til tross for indre stridigheter i Partido Popular ligger det an til et dårlig valg for det største opposisjonspartiet PSOE. Sosialistene har mistet et stort antall medlemmer etter mange interne problemer mange mener skyldes partiets generalsekretær og bystyregruppen er splittet.
Det er fremmet påstander om dokumentfalsk, mobbing og trakassering internt. Flere av PSOE byrådene har gått ut av partiet, blant annet Manuel Vera Quiles som nå er å finne på listen til det nye og uavhengige partiet UCPT (Compromiso por Torrevieja).

Krangel i PP
PP har også hatt en svært offentlig skittentøyvask. Den sittende korrupsjonsmistenkte ordfører Pedro Hernández Mateo har lenge kranglet, blant annet med sin egen byråd Domingo Soler, som mente det var på høy tid med en ny kandidat. 24 år med Mateo har vært nok og PP ordføreren har blitt styrtrik på svært mistenkelige eiendomstransaksjoner han trolig må svare for i retten.

Den ene saken omhandler en uregulert tomt ordføreren kjøpte mens han satt på rådhuset, tomten ble omregulert av hans eget bystyre noe som ga Pedro Hernández Mateo en gevinst på 5.2 millioner Euro i løpet av få måneder. Mateo er også siktet i en sak hvor han lot en forretningsmann oppføre ett anlegg for håndtering av søppel og avfall. Mateo skal ha presset igjennom det hele imot rådhusets egne tekniske utredninger.

Domingo Soler, som tidligere har vært partitalsmann ved rådhuset i Torrevieja for Partido Popular ble i februar 2010 ekskludert av partiet etter press fra ordfører Pedro Hernández Mateo som henvendte seg til partistyret etter gjentatte ganger å ha blitt kraftig kritisert av Soler. Etter at han truet med å stille til valg på en egen liste ble Soler igjen tatt inn i PP. Men det endte likevel med at Domingo Soler har gikk ut av Partido Popular. Han stiller som toppkandidat for det nyetablerte partiet Alternativa Popular de Torrevieja (APTce).

Ordførerens ”arving”
Etter lang tids usikkerhet om Pedro Hernández Mateo skulle bli PPs toppkandidat også ved dette gangen falt PPs valg på viseordfører Eduardo Dolon Sanchez som lenge har blitt ”pleid” av ordføreren som en mulig ”arving”.

PSOEs toppkandidat, Ángel Sáez, sier den unge nye PP kandidaten bare er enda et triks fra Mateos side som mange mener i praksis aldri vil gi fra seg makten i Torrevieja frivillig.

Pedro Hernández Mateo sier har full tillitt til Eduardo Dolon ”Fordi jeg har kjent hans foreldre i så mange år.”

PPs ordførerkandidat er relativt ung med sine 36 år, men har lang tid i PP hvor han også har vært aktiv i et av partiets ungdomsorganisasjoner. Eduardo Dolon har også sittet som byråd for kultur og fiestas i to perioder.

PP-utbryteren har profilert seg som en kritiker av politikere som kun engasjerer seg for å berike seg selv. Han sier han vil endre Torrevieja til å bli en ”ren, fri og demokratisk by. Torrevieja kommune har sammen med Orihuela blitt rangert blant de minst åpne av anti-korrupsjons organisasjonen Transparancy International.

”Samlede venstre” og ”De grønne”
Blant de mer aktive opposisjonspartiene i Torrevieja er Izquierda Unida (IU) og Los Verdes (LV). Sistnevnte tilknyttet det europeiske ”De Grønne” som også stiller lister i Norge. Begge har blant annet vært aktive for å få klarhet i korrupsjonsanklagene som har hengt over PPs ordfører. De anmeldte ordføreren for korrupsjon i 2006 men saken stoppet opp i rettsystemet. En avgjørelse som partiet ”Los Verdes” (De grønne)  anket i 2009 og ”IU” igjen måtte anke i 2011.

Ifølge anmeldelsen kjøpte Hernández Mateo tre eiendommer i Almoradi til 180.000 euro i år 2000. To år senere solgte han eiendommene videre til utbyggerselskapet Promociones Edén del Mar for 5.409.188 euro.

Izquierda Unida og De Grønne mener Torreviejaordføreren benyttet sin politiske innflytelse til å få omregulert tomtene eiendommene var bygd på, slik at de på kort tid mangedoblet sin verdi. Dermed kunne han heve en gevinst på over fem millioner euro ,da han et par år senere solgte eiendommene.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter