Bare to års fengsel for gruppevoldtekt av skandinavisk 18-åring

Publisert

“To års fengsel for en gruppevoldtekt i Torrevieja og utsettelse av straffen i tre år på betingelse av at de ikke begår ny kriminalitet”.

Slik lyder dommen fra provinsdomstolens syvende avdeling i Elche etter gruppevoldtekten som ble anmeldt i september 2022 av en 18 år gammel kvinne. Anmeldelsen førte til at Guardia Civil arresterte fire unge menn mellom 19 og 22 år. To av dem ble ikke stilt for retten, da saken ble henlagt fordi det ikke var bevist at de var innblandet i de faktiske forhold.

De to andre ble i første omgang begjært dømt til 12 års fengsel, men under den muntlige høringen ble det oppnådd enighet mellom aktoratet og forsvaret. De to tiltalte 21 åringene erkjente seg skyldige, og påtalemyndigheten reduserte sin påstand til to års fengsel for hver av de tiltalte, med henvisning til at tilståelse var en svært formildende omstendighet.

I tillegg til fengselsstraffen på to år er det i dommen bestemt at de tiltalte ikke må komme nærmere enn 500 meter fra offeret eller kommunisere med henne på noen måte i en periode på mer enn fem år av den utmålte fengselsstraffens varighet. Retten bestemte også at de to tiltalte skal ha en prøvetid på fem år, og at de skal betale 120 euro i erstatning til offeret for skadene hun ble påført under det seksuelle overgrepet, og 10 000 euro til hver av dem for den moralske skaden.

De to tiltalte ble varetektsfengslet under rettssaken i oktober i fjor, og begge ble løslatt fra fengselet etter at det ble avtalt at straffegjennomføringen skulle utsettes i tre år, forutsatt at de ikke begår ny kriminalitet i løpet av denne perioden, og at de betaler den fastsatte erstatningen i form av en førstegangsutbetaling på 4000 euro og resten i månedlige utbetalinger på 500 euro.

Enigheten mellom forsvaret og aktoratet har vært mer fordelaktig for den tiltalte takket være den kontroversielle “bare ja er ja”-loven, ettersom det under den tidligere lovgivningen aldri ville ha vært mulig å redusere straffen til mindre enn to år og seks måneders fengsel, ifølge rettskilder nær rettssaken.

Dro på diskobar i Torrevieja

De faktiske forholdene som ble erklært bevist i dommen fra Audiencia skjedde mellom natt til 7. september og tidlig på morgenen 8. september. En 18 år gammel nordisk turist var ute og festet med en venninne i Torrevieja og drakk “en ubestemt mengde alkohol” før hun ved ellevetiden på kvelden ble etterlatt alene på en diskotekbar i Torreviejas marina.

I løpet av natten ble den unge kvinnen desorientert og husket ikke hvordan hun kom seg til et hus i Calle del Mar der de tiltalte oppholdt seg. Vel fremme i huset ble de to tiltalte enige om å utnytte det faktum at den unge kvinnen var i svært beruset tilstand til å penetrere henne vaginalt.

En etter en gikk de inn i rommet der offeret befant seg og fullbyrdet det seksuelle overgrepet mens de tiltalte tok tak i armene hennes.

Den unge kvinnen forsøkte å gjøre motstand, men klarte ikke å forhindre voldtekten på grunn av “de tiltaltes maktbruk”, ifølge dommen. Den unge kvinnen ble dagen etter behandlet på universitetssykehuset i Torrevieja for lettere skader.

De to dømte ungdommene og to andre involverte som det ble besluttet å avslutte saken for etter ønske fra deres forsvarer, José Luis Sánchez Calvo, var også på ferie i Torrevieja og er bosatt i Frankrike. Etter at saken ble avsluttet, kunngjorde advokat José Luis Sánchez Calvo at han ville fremme et økonomisk krav overfor staten for å kompensere en av sine klienter for de ni månedene han satt fengslet.

Av de to som ble frikjent i saken, ble den ene arrestert som medskyldig for ikke å ha hjulpet offeret til tross for at han befant seg i huset, og den andre hadde seksuell omgang med samtykke. Det var etter dette forholdet at de dømte mennene kom inn i rommet og forgrep seg seksuelt på henne til tross for at hun nektet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter