Anne May Schjelderup gir deg en god fot

Publisert

QUESADA: Anne May Schjelderup er den eneste fotterapeuten med fordypning innen diabetes på Costa Blanca. Det har mange valgt å benytte seg av.

Gode og velstelte føtter er en forutsetning for et aktivt liv. Mye kan man gjøre selv, men en fotterapeut kan gjøre de reneste underverker med inngrodde negler, torner eller andre fotproblemer. Og har du diabetes, er det ekstra viktig å tenke på sine undersåtter.

QUESADA: Anne May Schjelderup er den eneste fotterapeuten med fordypning innen diabetes på Costa Blanca. Det har mange valgt å benytte seg av.

Gode og velstelte føtter er en forutsetning for et aktivt liv. Mye kan man gjøre selv, men en fotterapeut kan gjøre de reneste underverker med inngrodde negler, torner eller andre fotproblemer. Og har du diabetes, er det ekstra viktig å tenke på sine undersåtter.

– Generelt bør alle klippe negler og stelle føttene sine regelmessig for å unngå problemer. Fottøyet er viktig. Klemmer skoen på et bestemt sted, jobber huden på føttene for å motvirke dette. Resultatet kan bli en torn, hard hud eller fotsår. Alt dette kan repareres, men det er mye enklere å forebygge, sier Anne May Schjelderup til Spaniaposten.

Har holdt på en stund
Hun har holdt på med fotklinikk i Quesada i halvannet år nå. Etter mange år i bransjen, både som ansatt og selvstendig næringsdrivende hjemme i Stavanger, tok hun og mannen skrittet fullt ut og flyttet til Spania for to år siden. I huset de fant i Quesada var det tilrettelagt for innredning av hennes fotklinikk.

– Jeg stortrives og har fått en god del klienter. Fordelen for føttene her i Spania er at man kan gå større deler av året i sandaler. Det er godt for føttene. Ellers trenger de ettersyn og behandling regelmessig her også, som i Norge, framholder Schjelderup.

Moderne utstyr
Før åpningen av klinikken investerte hun i det aller mest moderne som finnes av utstyr, både ergonomisk for sin egen arbeidsstilling, men også utstyr som kommer klientene til gode. De lekre og lyse lokalene virker svært innbydende.

Schjelderup har fordypning i diabetes. For mange med denne sykdommen kan føttene være problematiske.
– Nedsatt blodsirkulasjon og førlighet  som følge av nerveskade kan være et problem for en som har hatt diabetes i en del år. Nevropati er en nerveskade som rammer alle typer nerver. Den kan være enten overflatisk eller gå dypere. Jo dypere desto større skader kan den gi.

Man har ikke følelse med temperaturforskjeller og musklene kan komme i ubalanse. Dermed kan feilstilling bli et problem. Sår som følge av nedsatt blodsirkulasjon er en hyppig komplikasjon. Det er derfor viktigere for diabetikere enn andre å gå til regelmessig fotpleie. Det er ikke så enkelt å oppdage sår under føttene selv. Få hjelp av familien eller andre til å sjekke føttene daglig. De bør også undersøkes av lege hvert år, påpeker fotterapeuten.

Hver sjette uke
Ved at man forebygger skader og holder nøye oppsyn med føttene, kan problemene som nevnt foran unngås delvis eller helt.

Spaniaposten traff Turid Worren i pasientstolen hos Anne May Schjelderup da vi var på besøk. Hun går til fotpleie omtrent hver sjette uke.
– Siden jeg har diabetes bruker jeg Anne May som en forsikring. Hun oppdager straks hvis det er noe galt med føttene mine. Så langt har jeg klart meg bra, men jeg kommer til å fortsette å komme hit. Det er deilig å få stelt føttene sine av en som kan sine saker, sier Worren.
Schjelderup er den eneste norske fotterapeuten med fordypning i diabetes på Costa Blanca. Hun samarbeider med leger, for det er ikke alt hun kan gjøre selv, som fotterapeut.

I trygge hender
– Det kan dreie seg om å få stilt diagnoser og behandling av hudproblemer og sår som ikke jeg kan gjøre selv. Det er enkelt for meg å spotte en risikofot, men det er legen som må stille diagnoser og forordne behandling, utdyper Schjelderup.
Turid Worren føler seg i trygge hender hos fotterapeuten. Skulle hun få sår på føttene, noe som er vanlig for diabetikere, kan Schjelderup behandle dette.

– Dessuten må jeg innrømme at det er godt å gå til en som snakker norsk. Det er lettere å kommunisere, rett og slett. Jeg ble veldig glad den dagen jeg hørte at du hadde åpnet klinikk her. Her slapper jeg godt av, sier Turid Worren med et smil.

Konklusjonen er at når det gjelder føtter, som så mye annet, er forebygging viktig. Sunne og gode føtter gir et mye enklere liv. Særlig her i Spania hvor naturen ligger innbydende året rundt. Å kunne bevege seg fritt er et gode. Anne May Schjelderup formaner oss om å ta godt vare på føttene i det vi takker for praten og går ut døra.

Godt å vite om foten
•    Fotpleier har kurs i pedikyr, fotterapeuten har treårig videregående skole.
•    Gode sko er viktig for foten. Feil sko kan gi belastningsskader på foten.
•    Hard hud bør behandles av fotterapeut.
•    Torner gir store smerter, men fjernes enkelt av fotterapeut.
•    Fotterapeut samarbeider med legen hvis du har fotsår.
•    Neglesopp må behandles med tablettkur.


Av Solveig Langmoen Kalbakk
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter