Adopter en hest i Rojales

Publisert

Da det dyrekjære ekteparet Rod og Sue Weeding flyttet fra England til Costa Blanca trodde de at de var ferdige med hestehold for en god stund. Etter to måneder hadde de imidlertid tatt til seg to hingster som sto forlatt på en bondegård i nærheten av deres nye hjem. Det ble begynnelsen på Easy Horse Care Rescue Centre – et senter for mishandlede og forlatte hester.

Da det dyrekjære ekteparet Rod og Sue Weeding flyttet fra England til Costa Blanca trodde de at de var ferdige med hestehold for en god stund. Etter to måneder hadde de imidlertid tatt til seg to hingster som sto forlatt på en bondegård i nærheten av deres nye hjem. Det ble begynnelsen på Easy Horse Care Rescue Centre – et senter for mishandlede og forlatte hester.

Det er ikke bare hester som har husly på eiendommen til ekteparet Weeding. Det første som møter oss innefor porten er det sjarmerende eslet Charity, som ser ut til å være tatt rett ut av animasjonsfilmen Shrek. Ellers finnes også papegøyer, hunder, katter, ender, gjess, høner og en gris.

– Alle dyrene her er reddet fra en uheldig skjebne eller en sikker død, med unntak av grisen Isadora, forteller Sue Weeding til Spaniaposten.

Pengemangel
Easy Horse Care Rescue Centre drives som et rent veldedighetsforetak uten noen form for offentlig støtte. Det betyr konstant pengemangel. Hittil har Rod og Sue brukt sine egne sparepenger. De har også utplassert innsamlingsbøsser i diverse barer og restauranter i området.  

– Mat til en hest koster 25 euro i uken. Akkurat nå har vi rundt 700 euro i uken i forutgifter. I tillegg kommer utgifter til medisiner og veterinær. For kort tid tilbake måtte vi sende en hest til et spesialsykehus for hester i Alicante. Den operasjonen alene kostet 1.500 euro, sier Sue.

Ekteparet Weeding driver en egen hesteutstyrsbutikk for å spe på finansene. I tillegg har de et eget bruktmarked på eiendommen, som driftes av vennen George. Han er en betydelig bidragsyter til økonomien i Easy Horse Care Rescue Centre, som er åpent for publikum fra klokken 13.00 til 16.00 onsdager og søndager.

Da er det muligheter for å ta med familien og tilbringe dagen hos Rod og Sue. For de små betyr det en helt spesiell nærkontakt med dyr, som de kanskje ellers ikke har muligheten til. Senterets egen kafé sørger for at de besøkende har mat og drikke tilgjengelig.

– Det er hyggelig med besøk. Og jeg vil gjerne oppfordre folk til å ta med seg barna hit så de kan se og lære om det vi driver med. For fremtiden planlegger vi å begynne med kurser i hestehold, det er det et åpenbart behov for her i landet, sier Sue.  

Dårlig dyrehold
Sue Weeding mener at Spania til dels er underutviklet når det gjelder dyrehold. Daglig får Easy Horse Care Rescue Centre henvendelser fra bekymrede mennesker som er vitner til det som i mange land kalles for grov dyremishandling. Det er for øvrig ikke alltid like lett å ta affære.

– Vi har et eksempel borte i Daya Nueva akkurat nå. To hester står fastbundet på noe som ligner mest på en byggeplass. De lever bare fordi lokalbefolkningen slenger bort noe mat til dem i ny og ne. Vi har gjort flere forsøk på å redde hestene, inkludert å kontakte ordføreren. Svaret vi fikk var at eieren av hestene var en kjent person her i området og at de nødig ville tråkke han på bena. Da svarte jeg at vi kommer til å henvende oss til myndighetene i Valencia, forteller Sue, som mener mangel på lover og regler er mye av årsaken til den utbredte dyremishandlingen i Spania.

– Det er ikke bare holdningene, men også regelverket som må endres. I dag er det en lang prosess å få tiltalt noen for dyremishandling. Vi vurderer å sette i gang en underskriftskampanje for å få spanske myndigheter til å reagere.

Det er ikke bare pengemangel som truer driften av Easy Horse Care Rescue Centre, mangelen på arbeidskraft er vel så stor. I oktober kom svenske Ida ned til Spania for å hjelpe til.

– Jeg leste om stedet på internett og ringte ned og spurte om jeg kunne komme og arbeide som frivillig. Svaret var et jeg var hjertelig velkommen, sier Ida.

– Idas bidrag har vært uvurderlig for oss. Men frivillig innsats varer ikke for alltid. I januar skal hun reise tilbake til Sverige for å begynne på universitetet. Forhåpentligvis finnes det kanskje andre der ute som har lyst til å hjelpe oss, sier Sue med oppfordring i stemmen.

Norske støttespillere
For en stund tilbake ble det norske firmaet Torrepost i Torrevieja kontaktet for å installere bredbånd for Easy Horse Care Rescue Centre.

– Vi hadde aldri hørt om stedet, men ble svært interesserte da vår tekniker kom tilbake og fortalte om hva han hadde sett. Enden på visa var at bredbåndet ble installert gratis, forteller Gry Anette Koldstad i Torrepost.

Dyrekjære Gry og kollega Kjell Isaksson lot seg imponere over det frivillige arbeidet til det britiske ekteparet ved senteret for mishandlede hester, og følte snart at de hadde lyst til å bidra med mer. En dag tok de turen til Rojales for å se det hele med egne øyne. Lysten til å gjøre en innsats ble ikke mindre etter møte med eselet Charity, den enøyde hingsten Lucero og de andre dyrene ved Easy Horse Care Rescue Centre.

– Vi begynte å sysle med tanken om å etablere en slags adopsjonsløsning. Det vil si at man for eksempel betaler fem eller ti euro i måneden, også får man en hest som er ”sin”. Senteret har en veldig fin hjemmeside hvor alle dyrene er presentert. Der kan man gå inn og se hvilket dyr man eventuelt har lyst til å hjelpe, forteller Gry.

– Vi vil gjerne få oppfordre alle til å hjelpe. Både privatpersoner og næringsdrivende. Kanskje kan man kutte en drink eller to på julebordet og heller gi 100 euro til Easy Horse Care Rescue Centre, foreslår Kjell.  

En av tre i Spania   
Easy Horse Care Rescue Centre er det eneste senteret for mishandlede hester på Costa Blanca, og en av tre i Spania. De to andre ligger i Andalucía.

– Det er et skrikende behov for det vi driver med. I England finnes en rekke frivillige dyrevernsorganisasjoner som står sterkt og som har flust av økonomisk støtte. Slik er det på ingen måte her i Spania. For få tiår tilbake var et esel eller en hest i Spania et nyttig arbeidsverktøy eller transportmiddel. Det syntes som om disse fakta er fullstendig glemt i dag, avslutter Sue Weeding.

Adopter en hest
Det er mange måter å hjelpe Easy Horse Care Rescue Centre på. En mulighet er å donere penger direkte til driften. Det kan gjøres via senterets konto i banken CAM.

Kontonummer: 2090 7400 14 0040334235
Swift: CAAMES2A (fra utlandet)
IBAN: ES43 2090 7400 14 0040334235 (fra utlandet)

Har man lyst til å adoptere en hest kan man kontakte Rod og Sue Weeding direkte.

Telefon: (0034) 965 967 033
Mobil: (0047) 652 021 980

Epost: rescue@easyhorsecare.net

For mer informasjon se hjemmesiden www.easyhorsecare.net

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter