81 år gammel vikarprest vil markere ettårsdagen for 22/7 i sin preken

Publisert

Ved Sjømannskirken i Torrevieja har man denne sommeren en virkelig rutinert sommervikar, for Helge Petterssons erstatter er nemlig 81 år gammel. Halfdan Tschudi Bondevik styrer imidlertid sommerkirken med stødig hånd og til søndag vil han markere ettårsdagen for tragedien som utspilte seg i Oslo og på Utøya 22/7 i sin preken.

Ved Sjømannskirken i Torrevieja har man denne sommeren en virkelig rutinert sommervikar, for Helge Petterssons erstatter er nemlig 81 år gammel. Halfdan Tschudi Bondevik styrer imidlertid sommerkirken med stødig hånd og til søndag vil han markere ettårsdagen for tragedien som utspilte seg i Oslo og på Utøya 22/7 i sin preken.

Halfdan Tschudi Bondevik vil vikariere for Helge Pettersson i vel seks uker. Først 19. august er vikariatet over for denne gangen og da har Bondevik holdt flere gudstjenester og viet en rekke ektepar i den spanske sommersola.
–    Sidden 22. juli faller på søndag er det naturlig og riktig å markere at det er et år siden den forferdelige tragedien som utspilte seg i Norge. Vi skal minnes og gi håp til alle som mistet sine kjære ellers som ellers fikk skader på kropp og sjel, sier Halfdan Tschudi Bondevik til Spaniaposten.

Ligger i bunnen
Gudstjenesten søndag, som starter klokka 17. 00, blir kalt en minnegudstjeneste. Man har valgt dette begrepet istedenfor en sørgegudstjeneste.
–    Hendelsene 22. juli i fjor vil ligge i bunnen av talen og prege gudstjenesten, som ellers følger de vanlige ritualer, poengterer Bondevik.
Halfdan Tschudi Bondevik har er en lang karriere som prest bak seg. Det hele startet i Rotterdam i 1960 og siden har Bondevik vært sjømannsprest i Curaco, i Antwerpen, prest i Stjørdal, leder av hjemmearbeidet til Sjømannskirken, generalsekretær i Sjømannskirken og domprost i Bergen fram til høsten 2001. Etter 43 år, som 70-åring, ble han hedret etter alle kunstens regler i Bergen.

Ble nesten biskop
–    Du har utført din preste- og prostetjeneste på en forbilledlig måte. Du har kommet veldig nær mange mennesker, bygget menighet og båret Kristus ut til dem. Du har utfylt der jeg selv har manglet noe, sa blant annet biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther i sin takketale til Bondevik.

Sjømannsprest Helge Pettersson, som altså har sikret seg 81-år gamle Bondevik som sin ferieerstatter, har denne kommentaren å gi Spaniaposten:
–    Halfdan er den beste biskop Norge aldri fikk. Han var nominert til biskop i Bjørgvin, men Lønning kom dit i stedet. Han er likefullt en høvding i norsk kirkeliv.
Selv tar Halfdan Tschudi Bondevik rosen med stoisk ro og vil heller fokusere på at han har vært heldig som har hatt så mange forskjellige jobber gjennom et langt liv.

Kirken hverdagen
–    Det har vært et rikt liv, der både kona og jeg har møtt mange flotte mennesker og sett en rekke steder verden over. Uten på noen måte å forringe den jobben kirken gjør hjemme i Norge, så må jeg si at jeg føler meg spesielt godt hjemme i Sjømannskirken. Det handler om kirken i hverdagen og ikke bare under gudstjenesten på søndag. Jeg har aldri skrevet bok, men hadde tittelen til Sjømannskirkens bok, som kom ut ved 125 årsjubileet. Boka ble kalt «Kirken i verdens hverdag». Det syns jeg er flott motto.

–    Det er ikke mange som arbeider som 81-åring selv i våre dager. Hva er hemmeligheten til at du er så frisk og rask?

–    Det må du nesten spørre min kone om. Hun forsker nemlig på slikt, sier en lattermild Bondevik, som legger til at det nok ligger i trivsel og det faktum at han har vært veldig heldig med at han hele livet har hatt meget gode helse.

Halfdan Tschudi Bondevik har de siste årene hatt flere vikaroppdrag. Blant annet i San Fransisco og ved to anledninger har Bondevik vært vikar i Spania. Barnebarna er blant de som syns at bestefar har en utmerket sommerjobb.
Den 81 år gamle sommerpresten i Torrevieja er for øvrig tremenning med den enda mer kjente Kjell Magne Bondevik.

Også i Villajoyosa
22. julitragedien for et år siden vil også bli markert ved Minnekirken i Villajoyosa søndag. Det er sjømannsprest Christopher Woie som skal forrette ved gudstjenesten.
– VI skal markere med røde roser i prosesjonen inn. Prosesjonen vil bestå av barn og ungdom. Videre blir det spesiell forbønn gjennom preken og musikk, opplyser Woie til Spaniaposten.
Det blir god sang og musikk under gudstjenesten. Mange sangglade familier er nemlig samlet for tiden på Solgården og de vil bistå.
Den norske regjering og det norske Kongehuset vil være representert under flere gudstjenester i Norge søndag 22. juli.

SPREK 81-ÅRING: Halfdan Tschudi Bondevik er 81-år gammel, men jobber videre som prest. Denne sommeren som vikar for Helge Pettersson i Torrevieja. Til søndag klokka 17. 00 holdes minnegudstjeneste i Sjømannskirken og Bondevik vil lede gudstjenesten.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter