Spansk domstol: Ungdommen er «for lat» til å få lommepenger

Publisert

Et foreldrepar i Cantabria slipper å betale lommepenger til sin arbeidsledige datter på 23 år. En lokal domstol mener datteren selv er skyld i situasjonen. Etter spansk lov plikter foreldre å forsørge barna sine til de ha fått utdannelse og kommet i arbeid.

I følge dommen kan dette ikke gjelde for den aktuelle ungdommen, fordi hun har vist lite vijle til å samarbeide og blant annet har droppet ut av både skolegang og etterutdanning.

I Spania har familien tradisjonelt vært en viktig velferdsprodusent, der foreldre har latt barna få bo hjemme til de har giftet seg eller kommet seg i jobb. Mye av dette har endret seg i takt med at ekteskap ikke lenger inntreffer like tidlig som før. I tillegg har nedgangstidene fra finanskrisen i 2008 og frem til 2013 gjort arbeidssituasjonen for ungdom betraktelig vanskeligere i Spania. Dette Stadig flere venter derfor med å flytte hjemmefra.

Samtidig har landet et lovverk som pålegger familien å forsørge barna til de ha fått utdannelse og kommet seg i arbeid, også etter fylte 18 år.

Loven skal ha ført til at man de senere årene har fått et større antall erstatningssøksmål fra barn som krever forsørgerbidrag av opphavet. I mange saker er barna gitt medhold og foreldrene er pålagt forsørgerplikten.

Dommen fra byen Castro Urdiales i Cantabria fra 2. mai i år går imidlertid i motsatt retning.

Droppet ut av skolen
I følge dommeren i saken gjelder ikke den økonomiske omsorgsplikten når ungdommen selv har forårsaket situasjonen der arbeidsinntekt uteblir.

I følge det spanske nyhetsbyrået Europa Press legges det blant annet vekt på at den 23 år gamle jenta ikke har fullført videregående og at hun har fått penger til etterutdanning innen blant annet informasjonsteknologi, uten å gjennomføre kursene.

Det skal også være gitt penger til utenlandsopphold i London og til flere opphold i forskjellige byer i Spania uten at jenta har kommet videre med karrieren.

I tillegg til å tape saken mot foreldrene er datteren idømt saksomkostninger. Hun har tjue dager på seg til å anke dommen.

Venter med å flytte ut
Ungdomsledigheten som på sitt verste har vært på rundt 50 prosent er i dag fremdeles høy i Spania (rundt 40 prosent). Mangel på jobb regnes for å være den viktigste årsaken til at stadig flere ungdom venter med å flytte ut.

Samtidig er spanske ungdommer bland de i Europa som er minst villige til å flytte på seg for å finne en jobb.

I en undersøkelse fra det spanske rådet for ungdom, Consejo de la joventud de España (CJE), i 2014 fremgikk det at kun 22 prosent av alle ungdom hadde flyttet ut av foreldrehjemmet ved fylte 30 år. Det vil si omtrent 8 av 10 personer. I Norge har til sammenlikning de fleste unge flyttet ut før fylte 25 år.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter