19.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
23.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

PP vil ikke granske Hitlers bombing i Castellón

Partido Popular sier nei til en offentlig utredning av nazistenes bombing av byene Ares del Maestrat, Benassal og Vilar de Canes i Castellón i 1938. Til sammen 38 sivile mistet livet, da de tre byene ble brukt som prøvekanin for nazistenes nye bombefly. Hendelsen er blitt betegnet som Valencia-regionens svar på «Guernica». Avisen El País omtaler PPs uttalelser i saken som «lite forsonende» og i kontrast til de andre partienes «forsøk på å overkomme» et historisk betent tema.

Tre byer i Castellón ble brukt som prøvekanin for nazistene under Den spanske borgerkrigen. Franco hadde før krigen inngått en «ikkeangrepspakt» med Hitler som skulle skåne Spania for tysk invasjon. Til gjengjeld kunne nazistene drive eksperimentering med nye bombefly på utvalgte mål i Spania. Bombingen i Castellón var et eksempel på dette. De tre byene befant seg langt unna krigsfronten, uten noen form for strategisk betydning. Bombingen er aldri blitt etterforsket offentlig.

Etter avstemningen i Senatet i Madrid den 27. september, er forslaget om å granske bombingen blitt stoppet. PPs stemmer var nødvendige for å gå videre med saken, men partiet stemte nei.

De konservatives representant Guillermo Altava forsvarte beslutningen med en oppsiktsvekkende påstand om at bombingen i Castellón ikke var en del av nazistenes eksperimentering under krigen. Til støtte for dette skal han ha vist til den spanske historikeren Lucas Molina Franco som hevder flyene som ble brukt til bombingen allerede var testet ut i Tyskland.

PPs representant benyttet i tillegg anledningen til å beskylde den spanske republikken for å ha medvirket til dødsfallene i angrepet, fordi innbyggerne i følge ham kunne ha blitt evakuert – en ugyldig påstand i det republikkens menn ikke viste at byene skulle bombes.

De andre partiene i Senatet reagerer på den offensive tonen fra Partido Popular. Den spanske avisen El País beskriver partiets uttalelser i saken som «lite forsonende» og i kontrast til de andre partienes «forsøk på å overkomme» et historisk betent tema.

 

«Forsøkskanin» for Nazi-Tyskland

Etter at Den spansk borgerkrigen (1936-1939), skal bombingen av byene i Castellón ha blitt fortiet av Franco-regimet og ingen ble stilt til ansvar. I motsetning til bombingen av Guernica i Baskerland i 1937, var det inntil nylig få som i det hele tatt viste om hendelsen og hvorfor de tre byene var blitt bombet.

Svaret kom 75 år senere da militære dokumenter ble oppdaget ved Bundesarchiv-Militärarchiv i Tyskland. Det viste seg at bombingen av Ares del Maestrat, Benassal og Vilar de Canes var svært godt dokumentert og at operasjonen inngikk i nazistenes utprøving av våpen i Spania.

I arkivene ble det funnet bilder, kart og nedtegninger som viste hvordan de tyske styrkene til Legion Condor hadde brukt nye stupbombefly av typen Junkers Ju 87 (Stuka) og sluppet en serie med 500 kilos bomber over de tre byene. Legion Condor var allerede satt inn i Den spanske borgerkrigen på general Francos side og hadde blant annet testet ut bombing i Guernica året før. Over 40 mennesker skal ha mistet livet som følge av angrepet i Castellón (38 av dem sivile).

 

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania. De bruker lite penger på markedsføring. Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert. I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Flere nye Covid smittede i Torrevieja og Orihuela

Tallene for nye som har testet positive øker i Vega Baja-regionen som inkluderer Torrevieja, Orihuela Costa og Guardamar. Nye smittede er ned...

Økende Covid-smitte på Costa del Sol – «alarm» i Granada

Tallene for nye som har testet positive øker i de fleste av kommunene på Costa del Sol. Marbella har sett antallet smittede...

Du kan kjøre til og fra flyplassen under «portforbudet»

AENA, det spanske luftfartsverket, informerer at reisende kan kjøre til og fra flyplassene i Spania også etter portforbudet trer i kraft.

Flere nye Covid smittede i Alfaz del Pi

Tallene for nye som har testet positive øker i Marina Baixa området. I Alfaz del Pi er antall nye smittede opp fra...

Relaterte saker

Dette er de nye reglene i Spania og 7 unntak

Regjeringen har deklarert «alarm-tilstand» noe som gir staten utvidede fullmakter. Det Madrid-regjeringen har gjort er å definerer minimums-standarder og rammer. Det er...

Vil deklarere ny «alarm-tilstand» i Spania

Den spanske regjeringen forbereder seg på å deklarere «alarm-tilstand». I Spania har man siste dagene vurdert innføringen av...

Vurderer portforbud nattestid

President for Valencia-regionen bekrefter at man innfører portforbud i regionen fra klokken 24.00 til 06.00 frem til 9. desember.]

Letter på korona-reglene – familiemedlemmer kan få reise inn i Norge

Regjeringen har besluttet at det fra 21.oktober 2020 åpnes for at flere familiemedlemmer som er bosatt utenfor EU/EØS kan reise til Norge.

Norske myndigheter åpner opp for at Spania deles opp i smitte-regioner.

Bjørn Guldvog, direktør for helsedirektoratet åpner opp for at Norge kan følge EU’s nye standard som deler Spania opp i helseregioner.

Covid oppdatering: Forlenger ikke karantenen i Madrid – synkende smitte

Spanias helseminister har «lovet» Madrid-regionen at regjeringen ikke vil forlenge deklareringen om «alarm-situasjon» utover de 14 dagene man opprinnelig satte regionen i...

EUs felles reiseregler kan presse Norge til å endre reiseråd

Ministre fra 27 EU-land har blitt enige om et felles «farge-system» for å samkjøre reise-restriksjoner og krav til karantene og obligatorisk Covid-testing....

Costa Blanca har laveste smittetall i Spania

Valencia regionen har de laveste smitte-tallene på fastlands-Spania med 105,36 som har testet positive pr. 100.000 siste 14 dager. Bare Kanariøyene har...

Kraftig synkende Covid-smitte i turistbyene

I byer på Costa Blanca som Alfaz del Pi og Altea er antallet nye smittede halvvert siste 14 dager. Den samme trenden...

Håp for fri reise til Costa Blanca

I Valencia-regionen ser man at man også i utlandet har lagt merke til den store kontrasten mellom regionen og resten av Spania....
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding