På tiden å fjerne statuene av Columbus?

Publisert

I USA protesterer man nå mot de mange statuene av Kristoffer Columbus. Også i Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne statuene. I likhet med USA er det de høyekstrene, i Spanias tilfeller VOX, som mener statuene må beskyttes.

Mannen som i Spania kalles «Colon» reiste vestover på vegne av den spanske kronen og «oppdaget» Amerika i 1492. Dette rundt 600 år etter vikingene fant veien til Amerika og vel 20.000 år etter at både Eskimoer og andre folkegrupper etablerte seg på det Amerikanske kontinentet.

Til tross for dette Columbus sin “oppdagelse” av Amerikan spanjolene feirer når de markerer sin nasjonaldag, Dia de la Hispanidad 12. oktober.

Pedofil og slavehandler

Han var en beviselig pedofil og slavehandler. Han skrev selv i et brev at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive. Også etter datidens standarder var Columbus metoder så grove at munker rapporterte tilbake til Spania om overgrep så grove at Columbus at hans status sank.

Columbus var så besatt av å finne gull og tjene penger på slaver at han endte opp med å bli utvist fra “landet han oppdaget”.

I 1495 tok han 500 Taino indianere til Spania, planen hans vare å sette den i slaveri i plantasjer på Kanariøyene. De ble behandlet så dårlig at nsten halvparten døde på turen over til Spania. Og ikke alle i Spania var begeistret over ideen av å sette folk i slaveri.

HAN OPPDAGET IKKE AMERIKA – HAN INNVADERTE! Bildet er fra 1992 da man markerte 500 år siden Columbis ankomst til amerika.

I Spania spør man seg nå om det er på tide å fjerne de utallige statuene av mannen som kanskje er spanjolenes største helt.

Columbus folkemord i Dominikanske Republikk og Haiti

Eksperter anslår at Hispañola (Dagens Dominikanske Republikk og Haiti) hadde en befolkning på rundt tre millioner i 1492. 20 år etter spanjolenes ankomst var befolkningen nede i 60.000, 50 år etter Columbus ankomst var befolkningen utryddet noe som førte til at man hentet slaver fra Afrika.

BLODTØRSTIGE: Spanjolene brukte kamp hunder for å holde de innfødte i sjakk. Når de manglet mat til hundene tok de barna fra de innfødte, drepte dem og foret dem til hundene. Munker var med Columbus folk skrev om hvordan de kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

I 1494, to år etter ankomst, begynte Columbus slaveriet i Latin Ameria Han sendte 1600 av dem til Spania og lot spanjolene som var kommet til Hispañola “ta så mange dere vil” for å bruke dem som slaver på de nye plantasjene. Barbariet var verre enn noe man kan forestille seg. Spanjolene voldtok og drepte, inklusive barn. De kappet lem av slavene og moret seg med teknikker på hvordan man kunne splitte buken på mennesker med bare et hogg.

Slaveriet viste seg å være dårlig butikk så han fokuserte mindre på dette men tvang hver av de innfødte til å gi spanjolene en viss mengde gull årlig. De som ikke leverte fikk et lem kappet av. Jenter ble kjøpt og solgt for menns “seksuelle forbruk”. Columbus skrev selv at jenter mellom 9 og 11 år var de mest attraktive.

En skriftlig kilde (De Las Casas) referer til en hendelse hvor de spanske soldatene parterte, halshogde, voldtok og drepte rundt 3000 innfødte på en dag. Den katolske kirken var delaktig i de overgrep Columbus og spanjolene foretok seg i Latin-Amerika.

Vold, voldtekter: Måtte forklare seg for kongeparet i Spania

Columbus og hans folk underhold seg selv med vold og voldtekter. Situasjonen ble så ille at man i Spania sendte en “inspektør” til den nye kolonien, det han så var nok til at Columbus ble kalt tilbake til Spania for å forvare seg mot anklagene foran dronning Isabela og hennes Ferdinand.

Da Columbus kom til hoffet fortalte han det som i stor grad var en stor skrøne. At det var store menger gull og verdifulle krydder som formelig bare ventet på å bli hentet. Han påsto at det han hadde funnet faktisk var den Malaysiske halvøya og at det bare litt lengre syd var et nytt uoppdaget kontinent. Det spanske kongeparet bet på bløffen og var villige til å overse rapportene om orgiene i vold og voldtekter på Hispañola. Men for å unngå situasjonen på Hispañola fikk Columbus ikke med seg soldater denne gangen, han ble utstyrt med vanlige «sivile» kvinner og menn som var ment å kolonisere de nye områdene på en mer «akseptabel» måte.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter