Operación Ogro – Attentatet som kanskje frigjorde Spania

0
861
Operacion Ogro

Spanias nyere historie: Terrorangrepet skjedde 20. desember 1973. Admiral Luis Carrero Blanco satte seg i bilen for å kjøre hjem etter gudstjeneste. Minutter senere ble bilen han satt i kastet 20 meter opp i luften og landet på en balkong på motsatt side av gaten. Hans livvakt og sjåfør døde momentant, og han selv døde kort tid etter av skadene han pådro seg.

Euskadi Ta Askatasuna (ETA), Baskerland og dets frihet, kalte attentatet Operaciòn Ogro. Bombeattentatet var rettet mot admiral Luis Carrero Blanco. General Francisco Francos utvalgte etterfølger og daværende statsminister.

coche_ogroEn ETA kommandogruppe brukte kodenavnet Txikia og leide en kjellerleilighet i gaten Claudio Coello 104 i Madrid. Denne leiligheten lå på ruten Carrero Blanco kjørte da han skulle i gudstjeneste ved kirken San Francisco de Borja.
De brukte over fem måneder på å grave en tunnel under gaten. De forklarte huseieren at de var skulpturstudenter for å skjule deres egentlige formål. Tunnelen ble deretter fylt med 80 kilo sprengstoff som de hadde stjålet fra regjeringens eget lager.

Tre menn fra ETA, utkledd som elektrikere, detonerte bomben. Den kraftige eksplosjonen sendte Carrero Blanco og hans bil 20 meter opp i luften før de landet på en balkong i andre etasje på en av nabobygningene. Til stor overraskelse overlevde Carrero Blanco, men døde kort tid etter av skadene. Han sjåfør og livvakt døde momentant, og fire andre personer ble skadet i attentatet.
Terroristene, som var utkledd som elektrikere, ropte til de forbispaserende at det hadde vært en gasseksplosjon og forsvant under oppstandelsen.
Carrero Blanco hadde bare vært statsminister i seks måneder da han ble henrettet.
Samme dag ble alle offentlige bygninger stengt og regjeringen varslet tre dagers sørgetid.

En måned etter, 22. januar 1974, tok ETA ansvaret for terrorattentatet.
Under et intervju prøvde terroristene å rettferdiggjøre angrepet. De sa at henrettelsen hadde et klart mål. At fra begynnelsen av 1951 hadde Carrero Blanco praktisk talt okkuperte regjeringens hovedkvarter i regimet.
De mente Carrero Blanco symboliserte bedre enn noen fulgte Francos ideer, og uten å linke seg selv til slike tendenser, prøvde han i skjul å presse Opus Dei over i makten.
De mente han var en mann uten skrupler som bevisst hadde laget sitt eget styre i Staten. De anklaget ham for å skape et nettverk av informanter i departamentene, i hæren, i falangen og også i Opus Dei. De hevdet han klarte å sette seg inn i alle Francos apparater, og dermed gjorde seg selv til et sentralt element i systemet og en grunnleggende del av oligarkiets politiske spill.
De mente også at han var uerstattelig grunnet sin erfaring og kapasitet til å manøvere, og at ingen kunne klare å opprettholde den indre likevekten av Fancos ideer slik som Carrero Blanco.

blancoI 1975 skrev forfatteren Julen Agirre boken Operation Ogro: The Execution of Admiral Luis Carrero Blanco.
Agirre påpeker at drapet ikke ble fordømt, men derimot applaudert av den spanske opposisjonen. For noen var hans død et tegn på at landet var klart for å få etablert et demokrati nettopp fordi Francos valg av etterfølger var blitt eliminert.
ETAs mål med drapet var derimot ikke en demokratisering av Spania, men et ledd i å destabilisere landet. De ville øke Francos undertrykkelse av baskerlandene og det baskiske folk. På denne måten ville det baskiske folk måtte velge velge mellom pest og kolera, og velge det minst onde å støtte seg til og dermed støtte ETA i deres kamp mot Francos undertrykkelse.
Kontroversiell rettssak
BBC som omtalte attentatet i 1973, skrev at ministeren ble drept bare 15 minutter før rettsaken startet i Madrid, som omhandlet ti av Spanias ledende motstandere av Francos regime.

En av motstanderne var en katolsk prest. Motstanderne ble arrestert i en kirke i Madrid 18 måneder før attentatet og ble beskyld for å holde ulovlige forsamlinger.
Tusenvis av sinte demonstranter hadde demonstrert mot saken.
Flere mente at admiralens død måtte bli satt i sammenheng med den kontroversielle rettssaken, og hans støtte til Francos regime.
Ikke siden borgerkrigen som ble avsluttet i 1939, hadde en minister blitt henrettet i et lignende attentat.
Carrero BlancoFAKTA: Luis Carrero Blanco ble født i Santander 1903 og drept i Madrid 1973. Han var en spansk admiral, politiker og en nær venn av general Franco. Han deltok i sjøkrigsoperasjoner under borgerkrigen og ble operasjonssjef i marinens overkommando i 1939. Han var visestatsminister fra 1967 til juni 1973, da han ble sjef for regjeringen og utpekt til Francos etterfølger. Som general Franco var også Carrero Blanco høyreekstremist. Han ble drept i et attentat utført av den baskiske terroristgruppen ETA.