19.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
23.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Elche-damen brukt i Francos propaganda

Etter at Dama de Elche ble gjenerobret fra Frankrike i 1941, skal den ha blitt brukt i Francos propagandaapparat. Den majestetiske kvinnefiguren skulle være et symbol på nasjonens stolthet og prydet frimerker, postkort, stempler og pengesedler.

Fruen fra Elche fikk aldri lov til å bli på hjemstedet sitt. I stedet ble den gjort til et nasjonalt symbol under Franco-regimet. Arkeologen Carmen Aranegui Gascó fra Universitetet i Valencia har skrevet boken La Dama de Elche. Der følger hun den 2500 år gamle figurens ferd fra den ble funnet i Elche på slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Også det betente og dagsaktuelle temaet om en mulig tilbakeføring til hjembyen er omtalt.

I et intervju med avisen El País forteller Aranegui historien om hvordan Spania fikk den historiske steinfiguren tilbake. La Dama de Elche ble ved en tilfeldighet funnet i en bygning i La Alcudia i 1897 like utenfor byen Elche (Alicante). Bysten skal ha vært brukt som byggestein i en vegg. Den fransk arkeologen og Spania-kjenneren Pierre Paris skal ha fått høre om funnet og skjønt hvor verdifullt det var. Ved hjelp av finansiering fra en bank skal han ha kjøpt bysten for 4.000 franc og fraktet den til Louvre museet i Paris.

I 1941 skal franskmennene omsider ha gitt bysten fra seg i håp om å myke opp sin relasjon til Franco. Man håpet tilbakeføringen ville bidra til at Spanias diktator distanserte seg fra Hitler-Tyskland og resten av Aksemaktene under Andre verdenskrig.

Da bysten kom tilbake til Spania, ble den stilt ut på Prado-museet i Madrid. I følge Aranegui markerte dette starten på en tilbakegang for Dama de Elche i internasjonal litteratur.

Bysten ble brukt av Francos propagandaapparat og skulle symbolisere Spanias overlegenhet som eldste sivilisasjon i Europa. Bilder av figuren ble blant annet brukt på frimerker, postkort, stempler og pengesedler.

Også republikken hadde før borgerkrigen villet ha bysten tilbake. Bildet av Damen var blitt brukt på pengesedler før krigens slutt. Eksponeringen og koblingen til Franco-diktaturet skal imidlertid har ført til en nedgang i interessen for bysten arkeologiske verdi.

Etter hvert dukket også teorien opp om at bysten egentlig skulle forestille en gudinne. Aranegui som har jobbet med iberisk historie i mer enn tjue år avviser denne teorien. Hun mener bysten i stedet er en representasjon av verdiene til datidens elite i Iberia, fire til fem hundre år før vår tidsregning. Hun minner også om funn som tyder på at figuren var en del av en grav. Den 65 kilo tunge sandsteinen har en åpning i ryggen som ble analysert. Der skal man ha funnet aske, med rester etter menneskeskjeletter.

Aranegui berører i tillegg spørsmålet om tilbakeføringen av bysten til hjembyen Elche, et tema som har vært gjenstand for opphetet debatt de siste årene. Flyttingen av figuren skal ikke være forbundet med stor risiko. Bevaringstilstanden på steinen er stabil og muliggjør en beskyttet frakt, forklarer hun. Hun frykter imidlertid at bystens arkeologiske verdi og Damens identitet nok en gang skal lide når andre interesser blir viktigere.

Elche-damen har vært på utlån til hjembyen ved kun to anledninger, en gang i 1965 og en gang i 2006. Etter hjemkomsten til Spania i 1941 var bysten i mange år på utstilling i nasjonalmuseet Prado i Madrid. I 1971 ble den flyttet til hovedstadens arkeologisk museum (Museo Arqueológico Nacional), der den befinner seg i dag.

 

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania. De bruker lite penger på markedsføring. Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert. I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Flere nye Covid smittede i Torrevieja og Orihuela

Tallene for nye som har testet positive øker i Vega Baja-regionen som inkluderer Torrevieja, Orihuela Costa og Guardamar. Nye smittede er ned...

Økende Covid-smitte på Costa del Sol – «alarm» i Granada

Tallene for nye som har testet positive øker i de fleste av kommunene på Costa del Sol. Marbella har sett antallet smittede...

Du kan kjøre til og fra flyplassen under «portforbudet»

AENA, det spanske luftfartsverket, informerer at reisende kan kjøre til og fra flyplassene i Spania også etter portforbudet trer i kraft.

Flere nye Covid smittede i Alfaz del Pi

Tallene for nye som har testet positive øker i Marina Baixa området. I Alfaz del Pi er antall nye smittede opp fra...

Relaterte saker

Dette er de nye reglene i Spania og 7 unntak

Regjeringen har deklarert «alarm-tilstand» noe som gir staten utvidede fullmakter. Det Madrid-regjeringen har gjort er å definerer minimums-standarder og rammer. Det er...

Vil deklarere ny «alarm-tilstand» i Spania

Den spanske regjeringen forbereder seg på å deklarere «alarm-tilstand». I Spania har man siste dagene vurdert innføringen av...

Vurderer portforbud nattestid

President for Valencia-regionen bekrefter at man innfører portforbud i regionen fra klokken 24.00 til 06.00 frem til 9. desember.]

Letter på korona-reglene – familiemedlemmer kan få reise inn i Norge

Regjeringen har besluttet at det fra 21.oktober 2020 åpnes for at flere familiemedlemmer som er bosatt utenfor EU/EØS kan reise til Norge.

Norske myndigheter åpner opp for at Spania deles opp i smitte-regioner.

Bjørn Guldvog, direktør for helsedirektoratet åpner opp for at Norge kan følge EU’s nye standard som deler Spania opp i helseregioner.

Covid oppdatering: Forlenger ikke karantenen i Madrid – synkende smitte

Spanias helseminister har «lovet» Madrid-regionen at regjeringen ikke vil forlenge deklareringen om «alarm-situasjon» utover de 14 dagene man opprinnelig satte regionen i...

EUs felles reiseregler kan presse Norge til å endre reiseråd

Ministre fra 27 EU-land har blitt enige om et felles «farge-system» for å samkjøre reise-restriksjoner og krav til karantene og obligatorisk Covid-testing....

Costa Blanca har laveste smittetall i Spania

Valencia regionen har de laveste smitte-tallene på fastlands-Spania med 105,36 som har testet positive pr. 100.000 siste 14 dager. Bare Kanariøyene har...

Kraftig synkende Covid-smitte i turistbyene

I byer på Costa Blanca som Alfaz del Pi og Altea er antallet nye smittede halvvert siste 14 dager. Den samme trenden...

Håp for fri reise til Costa Blanca

I Valencia-regionen ser man at man også i utlandet har lagt merke til den store kontrasten mellom regionen og resten av Spania....
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding