El Toro – Den spanske oksen

Publisert

Når du ferdes i Spania vil du fra tid til annen få øye på digre silhuetter av okser mot horisonten. Ved nærmere undersøkelse vil du se at oksen egentlig er en kjempesvær metallplate formet som en tyr, holdt oppe at en ramme. Du lurer kanskje på om det er et symbol på at det er mye storfe i området eller at det er en tyrefekterarena i nærheten. Det er ingen av delene. Det er faktisk en gammel reklameplakat for brandymerket Osborne fra El Puerto de Santa Maria. Neste gang du er på et supermarked, eller i en bar for den saks skyld, kan du undersøke en flaske med Osborne og finne den samme oksen avbildet på flasken.

Les også: Sherry-oksen som ble nasjonalsymbol

I de senere år har disse kjempemessige oksene nesten generert like mye følelser som tyrefekting. Det er over nitti slike okser rundt omkring i Spania. Da den første ble reist i 1953 hadde den digre bokstaver med varemerket Osborne på. I 1988 begynte man å fjerne teksten, og mange av oksene forsvant også. Nå er imidlertid de femti tonn tunge oksene nærmest blitt et nasjonalsymbol, og de er blitt fredet. På det meste var det fem hundre slike okser rundt omkring i Spania.

En ny lov som kom i 1988 forbød reklameplakater langs veiene fordi de forstyrret førerne, og all teksten ble fjernet. Dette så ut til å gjøre myndighetene fornøyd, men så i 1994 ble det besluttet at oksene skulle bort. Dette vekket følelser hos mange, og kunstnere og intellektuelle skrev lange og mange brev til avisene og mente at de stakkars oksene var en nasjonal arv og at de måtte få lov til å stå i fred. Myndighetene i Andalucia ønsket å frede oksene, og El Puerto de Santa Maria truet sågar med å ta saken til høyesterett dersom ikke de store dyrene fikk være i fred.

Og selv om oksen på bildet har blitt smykket med ordene ”This is not Spain”, dette er ikke Spania, står de der den dag i dag.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter