Respekter landet – Do’s og Dont’s på reise i Spania

Publisert

Spania er kjent for sin rike historie, mangfoldige kultur og varme gjestfrihet. Hvert år reiser mer enn én million nordmenn på ferie til landet på jakt etter sol og varme. Uansett om du planlegger en kort ferie, et langvarig opphold, eller for å jobbe remote, er forståelse og respekt for lokale skikker nøkkelen til en god opplevelse.

Den spanske livsstilen er forholdsvis lik den vi er vant til i Norge, men det er også noen områder som skiller Spania fra Norge. Dette har gjort det til et attraktivt reisemål for turister, fjernarbeidere og frilansere. Her er noen essensielle Do’s og Dont’s for å hjelpe deg med å navigere i det spanske livet med respekt og sikkerhet.

Do’s i Spania

Å tilpasse seg spansk kultur kan gi deg tettere bånd til de du møter, men også sørge for at man får en best mulig opplevelse selv. Derfor har vi samlet noen enkle Do’s du bør kjenne til når du reiser til Spania.

  • Omfavn siestaen: Mange bedrifter og butikker stenger på ettermiddagen i noen timer, slik at lokalbefolkningen kan hvile i den varmeste delen av dagen. Bruk denne tiden til å slappe av eller utforske mindre overfylte steder.
  • Spis sen middag: Spanjoler spiser typisk sent, med lunsj rundt kl. 14 til 16 og middag ofte etter kl. 21. Å justere dette skjemaet vil la deg nyte det livlige spise scenen sammen med lokalbefolkningen.
  • Punktlighet: Når du er invitert til en spanjols hjem, blir punktligheten for måltider satt pris på, men ikke forvent å begynne å spise umiddelbart. Det er vanlig å tilbringe tid på å sosialisere før måltidet starter.
  • Lær grunnleggende spansk: Selv om mange spanjoler snakker engelsk, spesielt i turistområder, blir forsøk på å kommunisere på spansk sterkt verdsatt og viser respekt for den lokale kulturen.
  • Kle deg passende: Spanjoler tar stolthet i deres utseende. Når du besøker religiøse steder eller spiser ute, kle deg beskjedent og smart for å vise respekt.
  • Vær høflig og vennlig: Hilsener er viktige i Spania. Et enkelt “hola” (hei) og “gracias” (takk) kan gå langt i å vise respekt.

Dont’s i Spania

Som vi allerede har vært innom, er det noen ting man bør gjøre når man er i Spania, men det er også noen ting man bør styre klar av. Dette er Don’ts som man bør ha i tankene når man skal reise til Spania.

  • Ikke hast: Den spanske livsstilen er mer avslappet enn det mange besøkende kan være vant til. Ta deg tid, enten du spiser ute eller utforsker gatene.
  • Unngå høy og bråkete oppførsel: Selv om spanjoler er kjent for deres livlige ånd, er det en tid og et sted for alt. Vær oppmerksom på omgivelsene dine og menneskene rundt deg.
  • Ikke ignorer lokale skikker: Hver region i Spania har sine egne tradisjoner og skikker. Enten det er å delta i en lokal festival eller forstå bordskikk, er det viktig å vise respekt.

For fjernarbeidere og frilansere

Spania har blitt et hotspot for digitale nomader, fjernarbeidere og frilansere, takket være sin innbydende atmosfære, vakre landskap og utmerkede kafékultur. Å jobbe fra offentlige steder som kafeer er vanlig, og tilbyr en flott måte å nyte den lokale viben samtidig som man forblir produktiv. Imidlertid, når du bruker offentlig Wi-Fi, er det avgjørende å prioritere din online sikkerhet.

Bruk av VPN (Virtual Private Network) er et must i disse scenarioene. En VPN krypterer internettforbindelsen din og beskytter dine online aktiviteter fra å bli overvåket eller fanget opp av hackere. Dette er spesielt viktig for fjernarbeidere som håndterer sensitiv informasjon eller er tilkoblet servere med sensitiv informasjon på.

Første du bør gjøre, er å finne IP-adresse som du benytter deg av. Her finnes det flere enkle verktøy på nett som gjør det mulig å se egen IP-adresse, inkludert den du benytter deg på offentlig plass. Bare husk at om du kan se din IP-adresse, kan andre på samme nettverk også det. Pass derfor på at du aktiverer en VPN før du kobler deg til et offentlig nettverk.

Oppsummering

Spania har lenge vært en populær feriedestinasjon for nordmenn, og hvert år reiser mer enn én million nordmenn til landet på ferie. De siste årene har det også blitt en populær destinasjon for fjernarbeidere og frilansere. Landet har lagt godt til rette for at man skal kunne oppholde seg der og jobbe med enkle vilkår.

Imidlertid er det viktig å ta sikkerheten sin på alvor, særlig når du benytter et offentlig nettverk. Her anbefaler vi at du alltid benytter en VPN før du kobler deg til nettverket. Da krypteres sensitiv informasjon, og du kan få en trygg tilkobling.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter