Påsken i Spania 2022

Publisert

Påskenfeiring i Spania løper i 2022 fra palmesøndag 10. april og avsluttes søndag 17. april.

Påsken i Spania er årets viktigste religiøse høytid. Mens protestantene mest vektlegger Julefeiringen, er det påsken som er den mest betydningsfulle for katolikker og ortodokse kristne. Semana Santa (Den Hellige Uke) er synonymt med autentiske spanske folkefester der hedenske skikker og kristne myter og fortellinger kombineres.

For å gjøre opp fjorårets synder, bæres enorme hellige trefigurer og tablåer, som symboliserer hendelsene i påskeuka, gjennom gatene. De mer individualistisk anlagte sleper seg frem med store kors, eller de går barføtte med lenker rundt anklene. Noen segner om av utmattelse underveis.

Det er medlemmene av Cofradias, et kristent broderskap, som bærer flåtene. Det er en krevende jobb å bære disse tunge treflåtene rundt, men langs gatene står tusenvis av mennesker, mange I dyp respekt og hengivenhet. Det veier opp for alt slitet som også fungerer som en slags “bot” for medlemmenes synder.

Fra påske prosesjonen i Murcia.

Det faktum at flere av botsprosesjonene i den spanske påskeuken begynner tidlig om morgenen, skaper en helt spesiell affære. Tunge trommeslag, klagende hornmusikk, lukten av brente mandler, røkelse og levende lys, blander seg med lukten av svette fra gjennomvåte kjortler i de kjølige og litt mystiske morgentimene. Det hele utgjør en opplevelse som ikke glemmes så lett.

Men selv om prosesjonene er preget av alvor og smerte, er også påsken en heidundrende folkefest, hvor det fråtses i det aller meste. Et spansk ordspråk erklærer at den som ikke tar seg råd til å dele ut søtsaker i påskeuken, neppe kan gjøre seg opp forhåpninger og å slippe gjennom Perleporten og inn til St. Peter. Derfor tilbys kaker, slikkerier og andre godsaker ut over alt under den spanske påskefeiringen.

Når påskeprosesjonene er over, er det tradisjon å dele et festmåltid sammen med familie og venner på kveldstid. Deretter er det gjerne fest frem til de tidlige morgentimer, da det atter en gang er tid for å gjøre opp for sine synder i form av botsgang. Sove kan man gjøre etter påske.

Påsken er den viktigste religiøse høytid i Spania.

Påsken i Murcia

En av de mest spektakulære påskefeiringene skjer i Murcia. Påskeprosesjonene er så vakre og storslåtte i Murcia at spanske myndigheter for lengst har erklært byens påskefestligheter for å være av internasjonal interesse for blant annet turister. Det hevdes at påskefeiringen i Murcia er noe mer lettlivet og har et noe mindre alvorlig preg enn mange andre steder i Spania. Det kommer blant annet av at man i flere av prosesjonene deler ut kjeks, sukkertøy, egg og bønner til familie, venner og bekjente langs ruten. Bakgrunnen for at nettopp egg og bønner deles ut kan tilskrives at disse produktene er gamle og velkjente fruktbarhetssymboler.

I Murcia er ikke festlighetene over med påsken. Mandag etter påskedagen, det man i Norge kaller 2. påskedag, er det duket for vårfesten ”Bando de la Huerta”.

MURCIA: Bando de la Huerta.

I Malaga setter man fangene fri når det er påske

Under en epedemi på 1700 tallet kansellert man prosesjonen i byen. Folk ble sinte at det førte til opptøyer, under kaoset brøt folk seg inn i byens fengsel og slapp fangene fri og de skal så med makt ha tatt Jesus statuen ut av kirken og rundt byen på fangenes skuldre. Etter opptoget sier det seg fangene returnerte til sine celler. Derav tradisjonen som begynte under styret til kong Carles III om å sette fangene fri under påskefeiringen. Fangene benådes onsdagen klokken på Plaza de la Aduana klokken 20.30. Opptoget i Malaga har noen av de største flåtene man kan se i Spania, opptil 250 menn som bærer statuene i prosesjon.

Cartagena

I Cartagena, like syd for La Manga, blir barn, i ført englekostymer, firt ned fra kirketårnet ledsaget av et bilde av Jomfru Maria på påskedagen. Når barna er vel nede på moder jord fjernes sløret som dekker ansiktet til Jomfru Maria og samtidig slippes et stort antall hvite duer løs.

Påske Cuenca

Langfredag i Cuenca er en relativt voldsom opplevelse. Da deltar byens innbyggere i et slags ritual hvor de roper ut diverse fornærmelser og besvergelser. Formålet med disse handlingene er å forsøke å gjenskape den atmosfæren Jesus opplevde under sine siste timer blant menneskeheten.

Opptoget i Cuenca er kjent som ”drukkenboltenes prosesjon”, dette gjenspeiler seg blant deltagerne ved at de inntar store mengder Resoli, som best kan beskrives som en slags variant av hjemmebrent.

Dagen etter langfredag gjennomføres en annen prosesjon som står i sterk kontrast til den foregående. Denne kalles ”den lydløse prosesjonen”. Her er det meningen at total stillhet skal fremstille den fortvilelte stemningen som hersket ved frelserens død.

San Vincente de Sonisierra

I San Vincente de Sonisierra i Rioja, utspiller et blodig ritual seg på kvelden langfredag. Da velger mange av byens mannlige innbyggere å piske seg selv på ryggen. Slik får de gjort opp med sine synder. For at det hele skal bli så blodig som mulig, har masochistene med seg hjelpere som stikker nåler inn i de opphovnede ryggene.

Samtlige deltagere har sine ansikter tildekket under denne prosesjonen. Årsaken til det er at det ansees som en stor skam å skryte eller fremheve sin deltagelse i dette spesielle og utgamle ritualet.

Den aller viktigste delen av Semana Santa innledes onsdag (Mircoles Santo). Denne dagen minnes man at Det Høye Råd kom sammen for å legge planer om hvordan man skulle få Jesus dømt. Et vesentlig innslag i denne prosesjonen er Los Coloraos (de røde) som bærer røde drakter for å symbolisere Jesus blod. Skjærtorsdag kveld (Jueves Santo) er det Stille-prosesjon og alle gatelysene i byens slukkes. Fredag morgen klokka sju (Viernes Santo) er det tid for Salzillo-prosesjonen, mens det fredag kveld er en annen prosesjon til minne om den barmhjertige Kristus. Påskedagen (Domingo Santo) feires oppstandelsen med prosesjon fra St. Domingo kirken. Verdt å merke seg, er at det i denne prosesjonen finnes to barn, begge kledd ut som engler. De holder en person utkledd som djevelen og på den måten symboliserer Kristus seier over det onde.

Les også

Las Torrijas – tradisjonell påskerett

De hvite påskepalmene fra Elche

Påskefeiring i Murcia og byfiesta Bando de la Huert

 
Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter