Mistillit mot Sylvi Listhaug (FrP)

Publisert

 

Arbeiderpartiet, Rødt og SV har fremmet mistillitsforslag mot byråden på grunn av hennes dårlige håndtering av saken rundt Oslo kommunes planlagte sykehjem i Altea. Oslo kommune har brukt 35 millioner kroner på ett prosjekt hvor det ikke har blitt bygget noe som helst.

Arbeiderpartiet, Rødt og SV har fremmet mistillitsforslag mot byråden på grunn av hennes dårlige håndtering av saken rundt Oslo kommunes planlagte sykehjem i Altea. Oslo kommune har brukt 35 millioner kroner på ett prosjekt hvor det ikke har blitt bygget noe som helst.

Millioner utbetalt til “gamle kjente” og ikke eksisterende foretak uten faktisk utført arbeide, svarte penger, spanske politikerkolleger på smøretur til Oslo,  beskyldninger om korrupsjon og inkompetanse er noe av ingrediensene i saken som kan koste byråd Sylvi Listhaug jobben.

Under bystyremøte onsdag 29. september  fremmet Ap, Rødt og SV mistillitsforslag mot FrPs byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug.

– Håndteringen rapporten beskriver er ikke tillitsvekkende, sa SVs Knut Even Lindsjørn under møtet..

Sykehjemsbyggingen i Altea skulle være et flaggskip for kommunen og Fremskrittspartiet, som har fremmet utbygging av norske sykehjem i Spania som en av sine saker. Nå har FrP byrådens håndtering av Altea-saken trolig satt ett definitivt punktum for norske kommunale sykehjem i Spania på mange år. Saken har utviklet seg til et politisk mareritt med milliontap for det borgelige byrådet i Oslo.

La ned grunnstein uten byggetillatelse

Byråd Listhaug har selv fått reise flere ganger til Spania i forbindelse med prosjektet. Ved det ene besøket la hun ned det som skulle være en grunnstein for sykehjemmet i en sermoni hvor pressen var invitert. Det forelå den gang ingen byggetillatelse for prosjektet og tomten var heller ikke blitt omregulert til byggeformål.

Informerte ikke bystyret

Lindsjørn forteller til NRK at informasjonen fra byrådet til bystyret ikke har vært god nok, og at informasjonsplikten ikke har vært overholdt. Prosjektets fremdrift stoppet raskt helt opp men millionutbetalingene bare fortsatte og fortsatte uten at ansvarlig byråd stoppet prosjektet. Byrådet ble heller ikke informert tilstrekkelig  og kommunens egne granskninger viser at byråden har tilbakeholdt dokumenter i saken.

– Bystyrets mulighet til å gripe inn har derfor vært sterkt begrenset. På vegne av Ap, SV og Rødt fremmes følgende forslag: byråd for eldre og helse, Sylvi Listhaug, har ikke bystyrets tillit sier Lindsjørn.

Kjøpte uregulert tomt
Oslo kommune kjøpte i 2006 en vernet naturtomt i ett skogholt like utenfor Altea, tomtevalget var det en av kommunens norske “konsulenter” i Spania som gjorde. Det ble godkjent av Oslo Kommunes eiendomsdirektør i Omsorgsbygg KF og byråd for eldre og helse. En rekke advokater og “konsulenter” ble leid inn av Omsorgsbygg KF, flere av dem gamle kjente og venner av Omsorgsbyggs direktør Jan-Egil Clausen (bildet) som også attesterte millionutbetalinger til de samme konsulentene.

Jan Egil Clausen Oslo Kommune Altea

Spesielt omstridt er over fem millioner kroner som ble utbetalt til “AXLA Consulting”, ett selskap som fikk oppdraget med å være lokal prosjektleder. Selskapet fikk avtalen og utbetalinger før det formelt eksisterte og tildelingen av oppdraget til AXLA er klart i strid med Oslo kommunes egne retningslinjer for innkjøp. Bak AXLA Consulting stod en rekke mennesker som tidligere hadde arbeidet sammen med Omsorgsbyggs direktør Jan-Egil Clausen på ett annet prosjekt i Spania.

Alt av engasjement og utbetalinger ble gjort til tross for at det forelå noen byggetillatelse.

 Advokater ble hentet fra Madrid for å få fremskaffet en byggetillatelse i Altea. Og når Altea  kommune etter spansk lov ikke kunne godkjenne noen omregulering for prosjektet i den form Oslo Kommune ville ha det og dermed heller ikke utstede noen byggetillatelse valgte Oslo kommune å gå i konflikt med Altea kommune og Oslo kommunes advokat ville ikke gå videre med de nødvendige endringer i prosjektet så en byggetillatelse kan utstedes.

Prosjektet har kostet skattebetalerne 35 millioner kroner, nesten utelukkende kostnader til advokater, konsulenter og granskninger.

Venstre og KrF bestemmer
Mistillitsforslaget skal behandles på neste bystyremøte, men det er ikke ventet at Venstre og KrF vil bidra med de nødvendige stemmene for å felle byråd Sylvi Listhaug. Oslo kommune er midt i budsjettforhandlingene og sentrumspartiene kan la byråden sitte mot å få påvirke budsjettet. Hele bystyret skal på nyvalg i 2011.

Mer om Oslo kommunes sykehjem i Altea.

Mer om Omsorgsbygg og deres rolle i Altea saken

Les også: Ber om at rapporten sensureres

Sykehjemsskandalen: Nekter å ha mottatt ”kickback”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter