La Liga vant mot piratstreamere – Spår økt VPN bruk

Publisert

Den spanske toppfotball-ligaen La Liga har inkassert en viktig seier i kampen mot streaming av fotballkamper via kanaler som mangler lisens, såkalte piratstreamere. Saken ble ført via en en spansk handelsdomstol, i Barcelona, spesialisert på tvister mellom bedrifter.

Avgjørelsen vil ha store følger for de i Spania som strømmer spansk toppfotball via kanaler som ikke er sanksjonert av ligaen. For første gang kan La Liga ta rettslige skritt mot sluttbrukerne, med domstolenes velsignelse.

I henhold til avgjørelsen forpliktes spanske nettleverandører å utlevere IP adressene tilhørende spanske husholdninger som strømmer innholdet uten lisens. Rettsdokumentet nevner 5 ISP-er:Vodafone, Orange, MásMovil, Digi og Telefónica.

Kjennelsen krever at nettleverandører oppgir følgende informasjon:

  • IP adresser.
  • Fornavn og etternavn på personen som eier nettilkoblingen.
  • Postadressen til eieren.
  • Fakturainformasjon og eventuelle ID-dokumenter.

Inntil nå har det kun vært mulig å ta rettslige skritt mot offentlige etablissementer, slik som barer og hoteller hvor innholdet ble fremvist. Nå risikerer privatpersoner å bli saksøkt for å streame innholdet uten å betale. Kjennelsen er kun gjeldende i Spania.

Mye penger står på spill

La Liga selger rettighetene til å vise fotballkamper til ulike kanaler, inkludert via selskaper i utlandet. I fjor inngikk ligaen en femårig avtale med Telefonica og DAZN, verdt 4,95 milliarder euro, tilsvarende over 5,6 milliarder norske kroner.

Salg av rettigheter utgjør en stor del av inntektene, både for ligaen og fotballklubbene selv. Ligaen deler nemlig deler av inntektene med klubbene, der Real Madrid og Barcelona mottok henholdsvis 155,71 og 155,1 millioner euro for 2022/2023 sesongen (kilde: Statista).

Fremveksten i streamingtjenester uten lisens har vært et voksende problem for både La Liga og andre innholdsleverandører. Tjenestene kopierer innholdet og videresender det på sine egne streaming-nettverk, noen ganger i bytte mot betaling.

Spår økning i bruken av VPN

På sosiale medier uttrykker mange spanjoler fortvilelse over vedtaket og frykt for rettslige represalier hvis de fortsetter å streame fotball uten tillatelse. Bruk av VPN nevnes hyppig som en potensiell løsning på problemet.

VPN er en forkortelse av virtuelt privat nettverk, og teknologien kan brukes for å skjule opprinnelsen til nettrafikken som sendes mellom en ISP og sluttbruker skriver vpnguiden.

Konseptet innebærer at trafikk videresendes via ett eller flere lag med nye servere, og på den måten fjerner informasjon som brukes til identifisering. Ved å endre IP-adressen vil det derfor ikke være mulig å identifisere eller saksøke de som streamer La Liga uten tillatelse.

Kritikken mot vedtaket har også vært markant. Det fremheves at utlevering av personlige data vil være et direkte brudd på den spanske personvernloven (LOPD) og loven om telekommunikasjon. Sannsynligvis vil saken måtte behandles av en ny domstol for å klargjøre hvilke lover som skal være gjeldende.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter