Hvordan søke om lån i Spania som norsk statsborger

Publisert

Som nordmann i Spania kan du søke om lån. Og det spiller ingen rolle om du bor der helt eller delvis.

Lavere levekostnader og et merkbart varmere klima er sterke drivkrefter for norske kvinner og menn som følger trekkfuglene sørover.

Antallet nordmenn som har kjøpt bolig i Spania har steget jevnt de siste årene. I perioden 2011–2021 mer enn doblet antallet spanske boliger på norske hender seg, fra 14.427–30.973, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Fortsetter denne trenden, vil mange tusen nordmenn kjenne et sug etter Middelhavet de nærmeste årene også.

For mange Spania-frelste melder det seg raskt et spørsmål om hvordan drømmen kan finansieres. Hvilke lånemuligheter har en nordmann i Spania?

Spansk boliglån

Som nordmann, kan du låne penger til bolig i Spania av en spansk bank.

Du trenger ikke å være spansk statsborger, men du må ha et spansk identitetsnummer (Numero de Identificación de Extranjero – NIE). Dette kan du bestille hos den spanske ambassaden i Oslo eller på egne kontorer rundt omkring i Spania.

Hvor mye du kan låne til bolig der nede, er avhengig av hvordan spanske myndigheter karakteriserer oppholdet ditt. Oppholder du deg i landet mer enn 183 dager per år (6 måneder), regnes du som bofast.

  • Er du bofast i Spania, kan du låne opp mot 80 % av boligverdien.
  • Anses du som bosatt i Norge, må du tåle en lavere andel slik som 50–70 % av verdien.

Det er også mulig å få fullfinansiert et boligkjøp. Dette gjelder først og fremst i tilfeller hvor banken også er eiendomsmegler.

Søknadsprosessen i spanske banker er ikke veldig ulik den du må igjennom når du skal låne penger i Norge. Du må, blant annet, vise frem en rekke dokumenter til den spanske banken også:

  • Pass
  • Skattemelding
  • Ditt NIE-nummer
  • En salgsavtale med den nåværende boligeieren
  • Oversikt over gjelden du allerede har, også i Norge
  • Dokumentasjon på inntekt, slik som ferske lønnsslipper

Hva med norske boliglån?

Du kan ikke låne penger av en norsk bank for å kjøpe bolig i Spania. Årsaken er at norske banker ikke kan ta pant i utenlandske eiendommer.

Det finnes allikevel et smutthull.

Er boligen din i Norge vesentlig mer verdt enn gjelden som er knyttet til den? Da kan du spørre den norske boliglånsbanken om å øke lånet.

Slik kan du kjøpe Spania-drømmen med et norsk lån som er sikret med pant i Norgesboligen.

Et annet alternativ er å gjøre om det hjemlige boliglånet til et rammelån. Dette er mulig hvis boliglånet her hjemme utgjør mindre enn 60 % av boligverdien.

DNB Luxembourg

DNB kan hjelpe deg med lån i Spania. Banken har en egen avdeling i Luxembourg og en filial i Marbella.

Her kan du får lån med pant i den spanske eiendommen du ønsker å kjøpe.

Andre lånetyper

Du kan også ta opp andre lån i en spansk bank, slik som forbrukslån og billån. Dette er enklere hvis du har vært kunde i banken en stund.

Det eneste du trenger for å starte en dialog med banken, er en bekreftelse på din spanske adresse. Og selv om du oppholder deg kortere i landet enn 6 måneder, kan du få lån.

Norske statsborgere med tilhold i Spania, kan også søke om forbrukslån og refinansieringslån i Norge. Problemet med pant i utenlandske eiendommer eller eiendeler rammer ikke slike lån.

For flere av de norske utlånerne holder det at du er norsk statsborger. Hvor i verden du oppholder deg det meste av tiden er mindre viktig.

Det er en særskilt fordel med å kunne ta opp lån uten sikkerhet i både Norge og Spania. Det gir deg større valgfrihet og bedre mulighet for at lånet blir så billig som mulig. Ønsker du å lære mer om lån uten sikkerhet kan du lese mer her.

Ulike valutaer kan gi tap på lån

Tar du opp lån i Spania med en norsk inntekt, kan du tape penger. Dette gjelder hvis inntekten din utbetales i norske kroner, mens lånekostnadene skal betales i Euro.

Jo svakere kronen er, desto mer må du betale for det spanske lånet ditt. Bare de siste årene har lån i Spania blitt 30 % dyrere for norske låntakere med norske inntekter.

Det skal sies at det er mulig å tjene på valutaforskjellen også. Idet kronen styrker seg mot Euroen, blir det spanske lånet billigere.

Snakk med andre Spaniafarere

Mange har blandede følelser for å ta opp lån på fremmed jord. Slik sett skiller Spania seg fra andre land. Flere av bankene der nede har rådgivere som snakker norsk eller et annet skandinavisk språk.

Det er også lurt å rådføre seg med andre nordmenn som allerede har lånt penger av spanske banker. Det er mange tusen av dem der nede, som har gjort Spaniadrømmen til virkelighet med spanske lån. Mange av dem deler villig vekk sine erfaringer og beste tips.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter