8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
15.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Fortsatt ikke full tilgang til NRK i Spania

EU innførte den 1. april 2018 den såkalte portabilitetsforordningen. Denne forordningen går ut på at man fritt skal kunne benytte seg av sine digitale abonnementer innenfor EUs grenser.
Med en gang forordningen trådte i kraft ble det jublet over at man nå endelig kunne ta med seg sine digitale abonnementer der man ønsket. Imidlertid er saken den at portabilitetsforordningen i utgangspunktet bare gjelder for betalte abonnementer og ikke for gratistjenestene.

Selv om NRK betales via en fast avgift regnes tjenesten likevel merkelig nok som en gratistjeneste, slik at den ikke går inn under forordningen.
Sannheten er dermed at denne forordningen hadde mye mindre effekt enn man skulle tro. Den gjelder da altså kun for noen TV-abonnementer, og for disse kun innenfor EU. NRK kan dermed i utgangspunktet fortsatt ikke sees i Spania.
Merk at ikke alle NRKs programmer er blokkert utenfor Norge. Programmene NRK for eksempel selv produserer, vil som utgangspunkt alltid være tilgjengelige. Imidlertid er det ofte sport eller internasjonale TV-serier vi ønsker å se.

IKKE TILGJENGELIG UTENFOR NORGE: Denne beskjeden får du for eksempel når du skal se Poldasrk i Spania.

Forskjellige muligheter
NRK har sagt at de ser etter muligheter for å åpne opp NRK innenfor EUs grenser, da for alle norske borgere. En mulighet de har nevnt er å logge inn på NRK nett TV via for eksempel bank ID.
NRK er imidlertid usikre på når dette kan la seg gjøre eller om det i det hele tatt vil la seg gjøre. Med tanke på at NRK ikke har det aller største incentivet til å finne en løsning på dette vil det sannsynligvis ta ganske lang tid.
Dersom du vil se et program på NRK i Spania som er geoblokkert har du for øyeblikket to muligheter slik vi er klar over.

NRK gjennom RiksTV eller Canal Digital
Den ene muligheten er å se NRK via en distributør. Da de betalte TV-tjenestene nå er åpne innenfor EU, har disse nå begynt å ta inn NRK i sitt tilbud. På denne måten kan NRK lure seg rundt systemet da de blir en slags betalttjeneste.
Dette er en fin mulighet, men problemet er at dette kan bli veldig dyrt, særlig dersom du kun ønsker å se NRK i utlandet i en liten periode. For eksempel koster det billigste RiksTV abonnementet 199 kr i mnd, og da må du binde deg i 12 måneder.
Canal Digital er for øyeblikket på minimum 289 kr i mnd, og også i dette tilfellet må du binde deg i 12 måneder. Denne løsningen blir dermed veldig dyr. Skal du for eksempel bare se et sportevent i et par dager vil det da altså koste over 2000 kr, hvilket åpenbart ikke er ønskelig.

NRK gjennom VPN
Kanskje den beste muligheten for å se NRK i Spania er å benytte seg av en VPN-tjeneste. Dette gjelder særlig dersom du kun ønsker å se på NRK. En VPN er et program som endrer IP adressen din.
Gjennom et VPN-program kan du dermed få en norsk IP adresse på PCen din, og dermed vil NRK tro at du befinner deg i Norge. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned et VPN-program og koble deg til en server i Norge. Dette er egentlig ganske enkelt.
VPN koster også penger, men er langt billigere enn løsningen over. En månedspris er rundt 80 kr, men man kan binde seg for en lengre perioder og få det en del billigere.
Du kan lese en lengre test av hvilke VPN-tjenester som er best på nettstedet vpnportalen.no.

Oppsummert
Det finnes altså en del muligheter for hvordan du kan se NRK i Spania, så du er ikke henvist til en sort skjerm dersom du virkelig har behov for å se et geoblokkert TV program.
Det beste og mest rettferdige hadde jo vært om nordmenn i utlandet fritt kunne se NRK, uten å betale for å komme seg rundt denne geoblokkeringen. Dette gjelder særlig personer som har betalt NRK-lisensen.
Hvor lenge geoblokkering av NRKs programmer i Spania vil vare er uklart, men det er grunn til å tro at det kan vare en stund lenger.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Spania åpen for «turister» når 70% er vaksinert

Spanias statsminister Pedro Sanchez sier at Spania vil åpne grensene for vanlige turister når 70% av den spanske befolkningen er vaksinert. Frem...

Storeksplosjon i sentrum av Madrid, minst to omkomne

Fire etasjer av en bygning i sentrum av Madrid er blåst ut. Mest sannsynlig er det en gasslekkasje som har forårsaket skadene.

Barer og restauranter stenges helt – ber om «portforbud» fra kl. 20.00

Presidenten for Valenica-regionen Ximo Puig annonserte tirsdag at restauranter, barer etc i de neste 14. dagene skal holde helt stengt. Butikker og...

Den offentlige gjelden på rekordnivå

Summen av staten og regionenes gjeld steg med 10.5% på bare ett år. Dette er den kraftigste gjeldsøkningen man har sett i...

Relaterte saker

Immigrant-båt til Albir

14 personer krysset Middelhavet, fra Nord-Afrika, før de traff land på stranden i Albir. Den rundt 16 fot store båten de brukte...

Bare 42% av arbeidsplassene som «forduftet» er tilbake

Tall fra «Banco de España» viser at det er registrert 330.000 nye arbeidskontrakter i perioden april til og med august. De nye...

Fallende Corona-smitte i Albir-Altea

Selv om antallet som er testet positivt for Covid-viruset i Altea og Albir-området er høyere enn tidligere denne sommeren, ser man nå...

En helt ny Corona-fase i Spania

Antallet som dør av Corona-viruset har falt med 97%. I snitt er bare 6% av sykehusenes kapasitet er nå opptatt med Covid-smittede.

Fjerner kloakk-anlegg fra Marbellas strender

Gamle kloakkrør og tilhørende installasjoner skjemmer strendene mellom Rio Real og Los Monteros i Marbella. Det er et helt nettverk av gamle...

Svenskene kjøper Idealista

Det er det svenske fondet EQT som kjøper eiendoms-portalen for 1,3 milliarder Euro. Dette er den høyste summen man...

1000 boliger under 75.000 Euro

Opptil 50% rabatt på bank-boliger. Det er den gamle sparebanken Cajamar som sammen med eiendoms-giganten Haya nå har en kampanje hvor 3.700...

Tilsyn og nøkkelhold av ferieboliger i Spania

Vekstbransjen i Corona-tider: Nå vil alle ha ettersyn av ferieboligen og nøkkelhold Mens nordmenn flest forblir i Norge i...

«Hjemmekontor» blir en egen nisje i markedet for feriebolig i Spania

Eiendomsmeglerne i Alicante-provinsen merker økende etterspørsel fra både spanjoler og utlendinger som vil bruke Costa Blanca som base nå som deres bedrifter...

Kart over Malaga provinsen

Malaga-provinsen er en del av regionen Andalucia som også inkluderer provinsene Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, og Sevilla.