25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Fortsatt ikke full tilgang til NRK i Spania

EU innførte den 1. april 2018 den såkalte portabilitetsforordningen. Denne forordningen går ut på at man fritt skal kunne benytte seg av sine digitale abonnementer innenfor EUs grenser.
Med en gang forordningen trådte i kraft ble det jublet over at man nå endelig kunne ta med seg sine digitale abonnementer der man ønsket. Imidlertid er saken den at portabilitetsforordningen i utgangspunktet bare gjelder for betalte abonnementer og ikke for gratistjenestene.

Selv om NRK betales via en fast avgift regnes tjenesten likevel merkelig nok som en gratistjeneste, slik at den ikke går inn under forordningen.
Sannheten er dermed at denne forordningen hadde mye mindre effekt enn man skulle tro. Den gjelder da altså kun for noen TV-abonnementer, og for disse kun innenfor EU. NRK kan dermed i utgangspunktet fortsatt ikke sees i Spania.
Merk at ikke alle NRKs programmer er blokkert utenfor Norge. Programmene NRK for eksempel selv produserer, vil som utgangspunkt alltid være tilgjengelige. Imidlertid er det ofte sport eller internasjonale TV-serier vi ønsker å se.

IKKE TILGJENGELIG UTENFOR NORGE: Denne beskjeden får du for eksempel når du skal se Poldasrk i Spania.

Forskjellige muligheter
NRK har sagt at de ser etter muligheter for å åpne opp NRK innenfor EUs grenser, da for alle norske borgere. En mulighet de har nevnt er å logge inn på NRK nett TV via for eksempel bank ID.
NRK er imidlertid usikre på når dette kan la seg gjøre eller om det i det hele tatt vil la seg gjøre. Med tanke på at NRK ikke har det aller største incentivet til å finne en løsning på dette vil det sannsynligvis ta ganske lang tid.
Dersom du vil se et program på NRK i Spania som er geoblokkert har du for øyeblikket to muligheter slik vi er klar over.

NRK gjennom RiksTV eller Canal Digital
Den ene muligheten er å se NRK via en distributør. Da de betalte TV-tjenestene nå er åpne innenfor EU, har disse nå begynt å ta inn NRK i sitt tilbud. På denne måten kan NRK lure seg rundt systemet da de blir en slags betalttjeneste.
Dette er en fin mulighet, men problemet er at dette kan bli veldig dyrt, særlig dersom du kun ønsker å se NRK i utlandet i en liten periode. For eksempel koster det billigste RiksTV abonnementet 199 kr i mnd, og da må du binde deg i 12 måneder.
Canal Digital er for øyeblikket på minimum 289 kr i mnd, og også i dette tilfellet må du binde deg i 12 måneder. Denne løsningen blir dermed veldig dyr. Skal du for eksempel bare se et sportevent i et par dager vil det da altså koste over 2000 kr, hvilket åpenbart ikke er ønskelig.

NRK gjennom VPN
Kanskje den beste muligheten for å se NRK i Spania er å benytte seg av en VPN-tjeneste. Dette gjelder særlig dersom du kun ønsker å se på NRK. En VPN er et program som endrer IP adressen din.
Gjennom et VPN-program kan du dermed få en norsk IP adresse på PCen din, og dermed vil NRK tro at du befinner deg i Norge. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned et VPN-program og koble deg til en server i Norge. Dette er egentlig ganske enkelt.
VPN koster også penger, men er langt billigere enn løsningen over. En månedspris er rundt 80 kr, men man kan binde seg for en lengre perioder og få det en del billigere.
Du kan lese en lengre test av hvilke VPN-tjenester som er best på nettstedet vpnportalen.no.

Oppsummert
Det finnes altså en del muligheter for hvordan du kan se NRK i Spania, så du er ikke henvist til en sort skjerm dersom du virkelig har behov for å se et geoblokkert TV program.
Det beste og mest rettferdige hadde jo vært om nordmenn i utlandet fritt kunne se NRK, uten å betale for å komme seg rundt denne geoblokkeringen. Dette gjelder særlig personer som har betalt NRK-lisensen.
Hvor lenge geoblokkering av NRKs programmer i Spania vil vare er uklart, men det er grunn til å tro at det kan vare en stund lenger.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Egenerklæring om helse ved innreise til Spania

Spania var en periode blant de hardest rammede i Europa. Nå er situasjonen en helt annen og regioner som Costa Blanca og...

Aldri har arbeidsledigheten økt så mye

Antallet uten jobb i Valencia-regionen var ved utgangen av juni 30% høyere enn samme perioden I 2019. Totalt er 485.019 arbeidsledige i...

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Relaterte saker

Kart over Malaga provinsen

Malaga-provinsen er en del av regionen Andalucia som også inkluderer provinsene Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, og Sevilla.

Hvor mye koster det å importere en bil til Spania?

Kjøpe bruktbilen i Spania eller i Tyskland? Bilene fra Tyskland er oftest bedre vedlikeholdt og bedre utstyrt enn tilsvarende biler registrert...

Slik importerer du bil til Spania fra Tyskland – kostnader og prosedyre

Lave skatter på bil i Spania gjør det fristende å endelig kjøpe seg drømmebilen man i Norge måtte ha betalt mye...

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går uten stress når bagasjen enkelt...

SAS personale streiker 34 flyavganger forsinket, hva rettigheter har passasjerene?

SAS streik fører nok til gang til forsinkelser og kansellerte avganger. Denne gangen er det ansatte i SAS Ground Handling ved Københavns...

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er...

Sommerfestival i Rojales

Festivalen i Rojales markeres over en lengre periode. Nå i 2019 begynner man i slutten av mai med teater og i begynnelsen av juni...

Påsken 2020 i Spania

Påsken 2020 i Spania løper fra palmesøndag 5. april til mandag 13. april. Påsken i Spania er årets viktigste religiøse høytid. Mens protestantene mest vektlegger...

Sardinens begravelse – Spansk påskerituale

Påskefeiring i Spania er fylt med myter, mystikk og mange pussige tradisjoner. Bildet av hettekledde syndere som sliter seg rundt spanske byer bærende på...

Miniatyrkunst i Guadalest

Miniatyrkunst kan skues i flere museer i turistmagneten Guadalest. Den lille landsbyen kan by på hele sju ulike museer, hvorav Antonio Marcos "Ciudad Belen"...
- Advertisement -