Juni-fiesta i Spania – Alfombras de Aserin

Publisert

Tradisjonen med å dekke gatene med et fargerikt mønstret teppe av farget sagflis kommer opprinnelig fra Katalonia. I 1964 tok Francisco Carcelen Fernandes med seg tradisjonen Elche de la Sierra som ligger i Albacete i overkant av 100km fra Alicante.

I 2022 starter fiestaen fredag 17. juni, det er dagen man dekker gatene i fargerike mønstre og dekorasjoner, det hele varer til og med søndag 19. juni.

Mellom fjellene ligger Elche de la Sierra med sine 3700 innbyggere. Byens lysebrune murhus ligger hulter til bulter, det er ingen avenyer og knapt noen rette gater i byen. Og som nesten alle spanske landsbyer er det kirken midt i byen som dominerer.

Religiøs bakgrunn for festivalen

I prinsippet er det Corpus Cristi som feires i juni. Corpus Cristi (Kristus kropp) er knyttet til Jesu måltid hvor han initierte nattverden. Men festivalen feires ikke protestantiske land. De fargerike dekorasjonene er uansett det som juni-festivalen i Albacete er kjent for.

Tradisjonen med å dekke gatene i fargerike dekorasjoner er mest utbredt i Sentral-Amerika og Nord-Amerika i land som Mexico, Guatemala og Honduras. I Spania er det en gammel tradisjon i noen av Katalonias og Andaucias landsbyer. I 1964 tok Francisco Carcelen Fernandes med seg tradisjonen Elche de la Sierra etter en forretningsreise til Katalonia. Sammen med et titalls venner forberedte han «stuntet» i hemmelighet. Sagmugg i bøttevis var lett å produsere, de ble farget og tørket. Natten før “Corpus Cristi” snek han seg ut sammen med sine venner. I ly av mørket og i le av landsbyens snirklete smågater la de ut sine «Alfombras de Serrín» i gatene hvor prosesjonene skulle gå neste dag.

Teppene ble raskt del av Corpus Crist feiringen i Elche de la Sierra og landsbyen er i dag kjent over hele Spania for nettopp dette.

Slik lager man Alfombras de Asserin

Det er finkornet sagmugg som brukes. Den er billig å produsere, lett å farge. Ofte legger man først ut en base av sand for å gjøre underlaget jevnt og å gi teppet «volum». Man bruker så sjablong av papp, tre eller papir for å lage mønstrene.

Et par mursteiner med en planke i mellom fungerer som en bro over det hele så man enkelt kan lage store fargerike mønstre. Det hele fuktes litt med vann-spray under prosessen så det hele binder seg noe sammen så vind og berøring ikke ødelegger mønstrene umiddelbart.

1994 ble landsbyens fargerike tradisjon anerkjent som “Fiesta de Interes Turistico Regional”, altså en offisielt er dette byfest med regional interesse.

Kort vei fra Torrevieja

Vil du se Alfombras de Serrin og besøke Sierra de Elche og området er det i underkant av to timers kjøring fra Torrevieja, 180 km via Elche. Kommer du fra Altea-området regn med i overkant av to timers kjøring via Murcia.

Vil du besøke området er det i underkant av to timers kjøring fra Torrevieja, 180 km via Elche. Kommer du fra Altea-området regn med i overkant av to timers kjøring via Murcia. Elche de la Sierra ligger i et vakkert landskap og området er blant annet kjent for sine kjøttretter.
Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter