8 tips til å spare penger på ferien i Spania

Publisert

Planlegger du en tur til Spania? Da vil du fort bli overrasket over at kjøpekraften til dine norske kroner har svekket seg fra tidligere år. Her vil du få 8 gode tips til hvordan du sparer penger i ferien i Spania, uten at det går på bekostning av opplevelsene.

1. Reis til Spania i lavsesong

Du vil fort oppleve at prisene er vesentlig lavere utenfor høysesongen. Dette gjelder både fly- og hotellpris, men man kan også oppleve at prisene også settes ned på aktiviteter og utflukter.

Skal du reise til fastlandsspania, som eksempelvis Malaga eller Alicante, er det lavsesong i vinterhalvåret. Hvis du ønsker å oppleve Kanariøyene, som Gran Canaria eller Tenerife, er det høysesong i vintermånedene. Da ønsker mange nordmenn å flykte fra kulden og flokker seg til de sørligste delene i Spania for å slikke sol.

Finn derfor ut når det er sesong til ditt du skal reise, og forsøk å bestille turen på et tidspunkt når det er litt roligere. Dette vil kunne spare deg for mye penger, men kan også gjøre turen mye koseligere. På den måten kan du styre unna hetebølger og overfylte strender.

2. Unngå å bestill flybilletter når det er mest trafikk

I tillegg til at det er billigere å reise i lavsesong, bør du også være bevisst på hvilken dag du reiser på og til hvilken tid på døgnet. Odd Roar Lange, som er kjent som en reiseekspert, har uttalt til TV2 at du kan spare mye penger på å unngå å reise på tidspunktet de fleste andre har fri. Om du har muligheten, bør du muligens unngå flyreiser på fredager og lørdager, da det er mest trafikk på flyplassene. Det er ofte også billigere tidlig på dagen og sent på kvelden.

3. Styr unna turistfellene

I strandpromenaden er prisen på mat og drikke som regel vesentlig dyrere sammenlignet med om du styrer litt unna de mest turistifiserte stedene. Ved å gå et par gater opp, ser du fort en stor prisforskjell. Og en annen årsak til å gjøre dette, er at maten ofte også smaker mye bedre.

Ved å spise på lokale restauranter vil du ofte få mye mer autentisk mat. I tillegg vil det også være en bedre atmosfære rundt restaurantene, med lokale spanjoler som koser seg med ulike tapasretter og nipper på en «tinto de verano» – en kald, rød sommervin som anbefales å teste ut under din Spania-reise.

– Ved å velge lokale alternativer, som å handle i supermarkedet og spise på lokale restauranter, kan man både redusere matbudsjetter og få unike opplevelser, sier Marie-Anne Zachrisson, landssjef i Ving, til NTB. Hun forteller at inflasjonen også har påvirket Middelhavsområdet. Dette er noe nordmenn i Spania også bør være bevisste på.

4. Betal i lokal valuta

Du kan tape betydelige beløp på å velge å betale i norske kroner når du betaler med kortet på betalingsterminaler eller gjennomfører et uttak i minibanken. Vi anbefaler alltid at du velger lokal valuta, altså euro. I de fleste tilfeller vil du få en langt bedre vekslingskurs.

Ifølge forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea vil du kunne spare mye penger på ferien i Spania ved å velge lokal valuta:

– Derfor er det viktig å velge bort konvertering. Gjør du ikke det, aksepterer du en dårlig valutakurs. Du betaler mer enn nødvendig, advarer hun til MSN. Incedursun forteller at hun selv sparte over 400 kroner på å velge lokal valuta da hun tok ut 400 euro i en minibank i Spania tidligere i år.

Ut fra hennes beregninger vil de utenlandske bankene legge på mellom 5-10 prosent i vekslingsgebyr. Se for deg at du tar ut 20.000 kroner for hele familien under reisen. 10 prosent av dette beløpet tilsvarer 2000 kroner, som du heller kunne brukt på andre opplevelser og nytelser.

5. Bruk kredittkort

Det anbefales å betale med kredittkort når du reiser til Spania. Ikke bare vil du kunne tjene penger på gebyrfrie varekjøp og god valutakurs, men det er også mye tryggere. Skulle du for eksempel bli utsatt for svindel, vil du ha flere rettigheter enn med et vanlig bankkort. Årsaken til det er fordi du bruker “lånte” penger og det er lettere å få penger tilbake ved reklamasjon.

Siden et kredittkort gir bedre beskyttelse ved svindel og varefeil, vil du kunne spare store beløp på å bruke et slikt kort. De fleste kredittkortene tilbyr også automatisk reiseforsikring på reisen dersom du betaler minst halvparten av reisens transportkostnader med kortet. Da vil du være i tryggere hender hvis noe skulle skje under reisen i Spania.

Du kan sammenligne kredittkort hos Bestekredittkortet. Her kan du blant annet se hvilke kort som har lavt valutapåslag, hvilke forsikringer som er inkludert og andre rabatter du kan motta.

6. Ikke ta ut unødvendig med kontanter

Før i tiden var det vanlig å ta ut store beløp i lokal valuta på forhånd. Først og fremst er det dyrere å ta ut utenlandsvaluta i Norge, enn å ta ut lokal valuta i landet du skal til. Derfor kan det være lurt å unngå dette. Husk at de aller fleste flyplasser i Spania er utstyrt med minibanker, så du trenger ikke å drasse med deg penger fra Norge for å ha råd til taxi-turen til hotellet.

Samfunnet har også endret seg mye de siste 10-20 årene. Det er langt flere restauranter og butikker som godtar betaling med kort enn det var før i tiden. Mange godtar også betaling med mobilen, som Apple Pay og Google Pay. Ved bruk av dette kan du raskt kontrollere hvor mye du har brukt, og kan på et blunk sperre kortet dersom noe har oppstått.

7. Bruk lokal transport

Det vil fort summere seg til store summer dersom du velger å ta taxi overalt. Mange steder i Spania har et godt tilbud av offentlig transport, spesielt i de store byene. Du kan altså spare mye penger på å ta lokale busser, tog eller ferger. Dette er et godt alternativ for lommeboken. Kanskje kan du også kombinere det. Ta bussen til stranden når du er våken og opplagt og ta taxi tilbake? Det vil utgjøre en betydelig forskjell!

8. Sett opp et budsjett for reisen

Til syvende og sist, og noe du bør gjøre før du starter reisen, er å sette opp et budsjett. Dette vil hjelpe deg med å redusere forbruket, samt unngå at du får en baksmell når du kommer hjem igjen.

Finn ut hva budsjettet er og strukturer reisen deretter. Følg også med på hvor mye du bruker i nettbanken underveis. Da vil du lett kunne se hva du bruker mye på og kan enklere justere forbruket.

Kanskje kan du prøve å lage en tinto de verano på balkongen, i stedet for å bestille drinken på en restaurant? Da kan du imponere dine venner og familie når du kommer tilbake fra ferien!

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter