Tarragona -”lille Roma” i Spania

Publisert

Tarragona har, som mange andre spanske steder, en rekke ruiner og historiske minnesmerker. Byen har røtter helt tilbake til året 218 før Kristus fødsel. Tarragona blir ofte nevnt som Spanias ”lille Roma”, med blant annet klar adresse til byens romerske amfiteater.

Det finnes ingen flyplass i Tarragona, men det er likevel forholdsvis enkelt å komme seg dit. Byen ligger 90 kilometer fra Barcelona og 534 kilometer fra Madrid. De fleste tar fly til Barcelona og leier bil. Det er imidlertid også gode tog- og bussforbindelser, så kombinert med taxi til hotellet er det ingen heksekunst å finne fram.

Tarragona ligger ved den vakre kysten Costa Dorada (se egen artikkel). Med sine milelange strender, krystallklare vann, romerske ruiner, gode restauranter, hoteller i alle prisklasser og et levende kulturliv, er det enkelt å anbefale et besøk i Tarragona. Likevel har masseturismens bølger ikke skyllet inn over byen. Gradvis har turistene fått øynene opp for byens mange muligheter, men det er sjeldent plagsomt mange turister i Tarragona. Lange køer, restauranter som ikke har ledige bord og hoteller som er fullbooket, hører med til sjeldenhetene.

På UNESCOs verdensarvliste
Et besøk i Tarragona kan gjøres hele året, men som i andre byer er det glohett om sommeren. Selv en frisk, svalende bris fra Middelhavet demper ikke svetteperlene når man trasker rundt, så vår og høst er å anbefale. Med et nesten totalt fravær av turister og en behagelig spansk temperatur sammenlignet med i Norge, så er vinteren også en spennende og interessant tid.

File Name : DSCN0013.JPG File Size : 450.3KB (461113 bytes) Date Taken : Ven 8 mar 2002 18:25:36 Image Size : 1280 x 960 pixels Resolution : 300 x 300 dpi Bit Depth : 8 bits/channel Protection Attribute : Off Camera ID : N/A Camera : E995 Quality Mode : FINE Metering Mode : Matrix Exposure Mode : Programmed Auto Speed Light : No Focal Length : 9.4 mm Shutter Speed : 1/125 seconds Aperture : F3.5 Exposure Compensation : 0.0 EV White Balance : Auto Lens : Built-in Flash Sync Mode : N/A Exposure Difference : N/A Flexible Program : N/A Sensitivity : Auto Sharpening : Auto Image Type : Color Color Mode : N/A Hue Adjustment : N/A Saturation Control : Normal Tone Compensation : Auto Latitude(GPS) : N/A Longitude(GPS) : N/A Altitude(GPS) : N/A

Tarragona er velsignet med mange attraksjoner og byen, som ligger på en liten høyde, står på UNESCOs verdensarvliste og det er jo i seg selv et sikkert kvalitetsstempel. Den viktigste og mest fremtredende attraksjonen i bybildet er det romerske amfiteateret. Kun et passe langt steinkast fra havet troner det gamle amfiteateret i all sin prakt med sine tribuner mer eller mindre inntakt. Tankene går uvirkelig tilbake til tiden da romernes gladiatorkamper ble utkjempet her til glede og fornøyelse for tusenvis av tilskuere. Amfiteateret ligger ved foten av Miracle Park, der man kan nyte noe leskende i glasset og skue utover amfiet og Middelhavets små krusninger, der lastebåtene ligger tett i horisonten og venter på plass ved Tarragonas havn. Havnen er blant Spanias aller største og mest travle.

Katedral og museer
Det ligger flere andre romerske minnesmerker spredd rundt om i byen. Spaser rundt, ta en taxi, lokalbussen eller det vesle bytoget. Det siste er et godt alternaiv for å komme seg effektivt rundt i byen, men det å starte spaserturen ved hovedgata Rambla Nova eller Carrer Major og bare la seg henføre av den gamle bymuren, alle skulpturene, de vakre blomstene og de vaiende palmene er som den reneste historiske tidsreisen.

Den majestetiske katedralen, bygget 1171 etter Kristus fødsel, troner i bybildet og er et vakkert skue. Byggverket er et illustrerende eksempel på en blanding av romersk og gotisk arkitektur. Innvendig er veggene dekket med vevde bilder, masse treskjærerarbeid og alteret er storslått i marmor. Sammen med amfiteateret kommer man ikke utenom under en visitt til Tarragona. For de historisk interesserte er både det arkeologiske museet og Museu Necropilis interessante objekter å se nærmere på.

Tarragona

Sjømat står høyt i kurs
Restaurantilbudet i Tarragona er ikke unikt sammenlignet med andre spanske byer, men tilbudet er stort og variert. I trange smug, bak malte tredører og bak et ”hull” i veggen åpenbarer det seg spisesteder og barer av god kvalitet. Ofte med spenstig interiør og prisene er noe lavere enn i de større byene. Sjømat står høyt i kurs, det samme gjør spesialiteter fra innlandet som omelett med fisk i tynne skiver (chanquetes) samt søtsaker av mange slag. Stort sett alle middags- og lunjsretter blir servert med en egen Romesco saus, inspirert fra det romerske kjøkken, med mandler, hasselnøtter, paprika, tomater, olivenolje, hvitløk og salt. De lokale vinene må også nevnes. Det finnes mange typer vin fra distriktet som både er rimelig og holder høy kvalitet. På Tarragonas mange små og store torg ligger uteserveringene tett, der man kan se på folkelivet, slappe av og lese en avis, hvis det behager. De shoppingglade kan boltre seg i små boutiqer med moteklær til overkommelige priser og lokalt håndverk, suvenirpregede artikler fra hele Katalonia selges nesten over alt.

Fornøyelsespark og fine strender
I byens vestlige del, ca. ti kilometer utenfor sentrum, ligger fornøyelsesparken Port Aventura i byen Salou. Parken er en av Spanias mest besøkte med tre millioner gjester hvert år. Parken har vannsklier rutsjebaner, pariserhjul og alt annet som hører en slik park til. I tillegg er parken tematisk bygd, der e besøkende får innblikk i Polynesisk, kinesisk, amerikansk og meksikansk historie og folkeliv. Parken har fire hoteller og fremstår faktisk som en slags by i byen. Et attraktivt reisemål i seg selv for barnefamilier.

Barnefamiliene, og andre for den saks skyld, søker gjerne til Tarragonas mange strender. Med sin finkornede sand og krystallklare vann, så er bading, dykking, snorkling og andre former for vannsport populært. Stranden Arabassada heter hovedstranda, som også Tarragonas innbyggere benytter seg av i sommermånedene. I helgene er det faktisk ganske overfylt, men på hverdagene er det ikke et så yrende liv og trengselen følgelig mindre. Andre strender av interesse i nærheten av Tarragona er: Cappelans, Cala Font og Cala Crancs.

Mange kvaliteter
Tarragona kan skilte med mange festivaler i løpet av året. Blant annet arrangeres det en egen festival i oktober hvert år, der man er inspirert av de katalonske tradisjoner i form av å bygge menneskelige pyramider. Helt opp til ni personer kan stå på skuldrene til hverandre og det skal være imponerende å bivåne dette, som altså det katalonske folk har drevet med i generasjoner.

Selv med sin forholdsvis sentrale beliggenhet, så har altså turistene følt at Tarragona ligger litt utenfor allfarvei. Det bør ikke skremme noen fra å dra hit, for byen har mange, overraskende og positive kvaliteter å by på. I provinsen Tarragona bor det vel 700 000 mennesker, mens det i selve byen bor i overkant av 100 000 mennesker.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter