Verdens rikeste… i to dager

Publisert

Amancio Ortega havnet nok en gang øverst på Forbes´ liste over verdens rikeste. Med en økning i formuen på over én milliard euro på én dag gikk den spanske klesmagnaten forbi Microsofts Bill Gates på listen. Nye svingninger i aksjekursen skal to dager senere han sendt ham tilbake på andre plassen. 80 år gamle Ortega er hovedaksjonær i tekstilgiganten Inditex, et selskap med butikker som Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka og Pull & Bear.

Da mange spanske bedrifter for noen år tilbake slet i økonomiske nedgangstider, rykket tekstilprodusenten Inditex oppover på listen over store børsnoterte selskaper. Firmaet som blant annet eier kleskjeden Zara passerte i 2012 både Banco Santander og Telefónica i verdi og ble med det Spanias største selskap. Etter det har suksessen bare fortsatt.

Det er dette firmaet Amancio Ortega startet og som har gjort ham til den rikeste i verden – eller nest rikeste, avhengig av kursendringene på børsen.

I følge den spanske finansavisen Cinco Días har verdiene på aksjene i Inditex gått opp med 11 prosent den siste måneden.

Tirsdag 6. september skal Ortegas personlige formue ha økt med over én milliard euro på én dag. Det var nok til å sende Ortega forbi Microsofts Bill Gates på Forbes´ liste over verdens rikeste – Ortega med 69.8 milliarder euro (78.6 milliarder dollar) og Gates med 69.7 milliarder euro (78.5 milliarder dollar).

Nye svingninger på på børsen skal imidlertid ha gjort at Gates nok en gang inntok plassen som nummer én etter bare to dager. Bak dem på listen ligger grunnlegger av Amazone Jeff Bezos med 60.5 milliarder euro (68,0 milliarder dollar).


Self-made man, self-made woman

Det er ikke første gang Ortega rangeres som verdens rikeste. Også i oktober 2015 var han øverst på Forbes´ liste. Samtidig har firmaet hans Inditex ekspandert med butikker over hele verden, inkludert i Kina. Hva er så hemmeligheten bak suksessen?

Ortega ble født i 1936, er opprinnelig fra Busdongo de Arbas i León i Nord-Spania og er sønn av en jernbanearbeider. På grunn av farens jobb flyttet familien til naboregionen Galicia, hvor Ortega i en alder av 14 år startet sin karriere som ansatt i en klesforretning i byen La Coruña.

I 1963, 27 år gammel, brukte han alle sparepengene til å starte opp egen butikk med salg av morgenkåper og dameundertøy. I starten ble klærne sydd i stua hjemme hos ham og kona Rosalía Mera (senere ekskone og Spanias rikeste kvinne. Død i 2013).

Les også: Den spanske klesmagnaten Rosalía Mera er død

I 1975 åpnet Ortega og Mera den første Zara-butikken i La Coruña. Det ble starten på det som i dag er Inditex og teller 7.000 butikker på fem kontinenter. Selskapet har merkene Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Oysho, Uterqüe y Stradivarius.


Rask utskiftning i vareutvalget

Noe av hemmeligheten bak suksessen til Inditex er knyttet til hvor klærne produseres og hvor raske utskiftninger man har i vareutvalg og kolleksjoner. I motsetning til mange andre kleskjeder satser Inditex mindre på reklame og mer på hele tiden å endre stil i forhold til moten.

Klesproduksjonen er spredt på forskjellige steder i verden, med én tredjedel av produksjonen i Spania, én tredjedel i nærliggende land som Tyrkia og én tredjedel i det fjerne østen. På den måten blir selskapet mindre avhengig av ett bestemt produksjonssted og får lagd klærne i relativ nærhet til utsalgsstedene. I tillegg gjør et effektivt distribusjonssystem det mulig å endre vareutvalget i butikkene raskere enn hos mange andre forhandlere.

Amancio Ortega trakk seg fra lederjobben i Inditex i 2011, men eier fremdeles 59 prosent av aksjene.

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter