Sysselsettingen på stø kurs oppover

Publisert

Spansk økonomi har vært i vekst det siste tre kvart året. Det har gitt spanjolene håp om bedre tider. Optimismen har imidlertid vært dempet av lite bevegelse på arbeidsmarkedet. Når ser det endelig ut til at sysselsettingen også er på stø kurs oppover. I gjennomsnitt 2.500 personer fikk seg jobb hver dag i mars måned. Samtidig gikk ledighetstallene ned for sjette måned på rad. Alicante med Costa Blanca er blant provinsene i landet med størst nedgang i ledigheten.

Spania har mer en seks måneder med nedgang i arbeidsledigheten og økning i antall registrerte arbeidstakere, kunne finansminister Luis de Guindos opplyse til pressen under avslutningen av EUs ministermøte i Aten onsdag 2. april. I følge finansministeren kan man nå snakke om en viktig endring i arbeidsmarkedet som er i samsvar med veksten i økonomien og som mest sannsynlig vil fortsette i samme retning utover i april.

Den positive tendensen kommer på et tidspunkt da landet normalt opplever en økning i sysselsettingen. Mars måned de siste årene har vært en bra måned i arbeidsmarkedet og markerer inngangen til sommersesongen med økt turisme, byggevirksomhet og behov for sommervikarer. Resultatene for mars anses som gode også med tanke på at påsken ennå ikke har vært, en høytid som normalt gir positive utslag på sysselsettingen.

Comunidad Valenciana er den regionen i Spania som kan vise til de beste ledighetstallene i mars. Alicante der byene på Costa Blanca er blant de viktigste områdene er av provinsene i landet der ledigheten i forrige måned har gått mest ned, nærmere bestemt ca. 1,4 prosent. Et problem i dette området er imidlertid at over halvparten av de som går ledige ikke har rett til arbeidsledighetstrygd, skriver Alicante-avisen Información.

Finansminister Guindos understreket under møtet i Aten at det gjenstår en del før landets økonomi er tilbake der man ønsker å være. Spania har den nest høyeste arbeidsledigheten i EU på noe over 25 prosent. Bare Hellas med sine 27,5 prosents sliter med dårligere statistikk, mens gjennomsnittet for unionen er på nærmer 12 prosent. Forskjellene mellom medlemslandene varierer stort med lavest ledighet i Østerrike på 4,8 prosent.

Rytmen på nedgangen i ledigheten i Spania er fremdeles for sakte og vil måtte øke betraktelig for at landet i løpet av de nærmeste årene skal komme seg tilbake til der de var før nedgangstidene startet. Det anses også som bekymringsverdig at Partido Populars arbeidsreform har gjort jobbtilværelsen mer usikker for mange av de som nå skaffer seg jobb. Regjeringens strategi har vært at færre plikter for arbeidsgiverne overfor de ansatte vil stimulere ønsket om å ta inn flere folk. Så langt har man ikke sett den store effekten av dette og mange er kritiske til reformen. En representant for fagforbundene Comisiones Obreras (CC OO) påpeker at man med dagens tempo først om 16 år vil være tilbake på den ledigheten man hadde før finanskrisen i 2008 og enda 26 år før sysselsettingen er tilbake på topp. Spania har per dags dato nærmere 4,8 millioner arbeidsledige, noe som utgjør rundt 26 prosent av den arbeidsføre befolkningen.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter