Sysselsettingen øker med rekordfart

Publisert

En stolt spansk statsminister kunne tirsdag 3. juni vise til en svært positiv utvikling i arbeidsmarkedet. Tall fra landets skattemyndigheter viser at nærmere to hundre tusen nye personer ble registrert med inntektsgivende arbeid i mai, den største månedlige økningen siden 2005. De siste tre månedene har antallet arbeidsplasser gått opp, noe som lover godt foran sommersesongen da landet normalt opplever vekst i økonomien. Antall arbeidsledige ble samtidig redusert med nærmere 112.000 personer, som er ny rekord for mai måned.

Mariano Rajoy (PP) kunne tirsdag 3. juni legge frem positive ledighetstall for mai måned under en konferanse med næringslivsledere i Madrid. I følge den spanske statsministeren er landets økonomiske tilbakekomst nå «solid». Rajoy mener vi er vitne til et vendepunkt i arbeidsmarkedet, noe han tillegger regjeringens kontroversielle arbeidsreform der det blant annet er åpnet for økt bruk av midlertidige kontrakter.

Samtidig med de nye tallene på sysselsetting kommer påtrykket fra EU om at Spania ikke bør sette ned skatter og avgifter. Avisen El País skriver mandag 2. juni at EU-kommisjonen mener landet ikke har anledning til å senke skattene dersom man skal holde seg innenfor målene for redusert offentlig underskudd i 2015 og 2016.

I praksis ønsker Brussel mer eller mindre det motsatte av det den spanske regjeringen forespeiler. EU-kommisjonens mener at landet bør heve merverdiavgiften ytterligere, sett opp miljøavgiftene og øke skatten på avkastning fra eiendom. Til gjengjeld mener kommisjonen at det bør innføres skattelettelser for de med lavest inntekt.

Spanias statsminister ser imidlertid ikke ut til å ville høre på rådene fra EU. Under møtet i Madrid den 3. juni understreket han at det gjenstår mye før spansk økonomi er tilbake for fullt. «Vi har et enormt antall arbeidsledige, som stadig krever at vi er strengere i å nå våre mål. Vi må vokse med mer intensitet, mer fart og større kapasitet til å generere arbeidsplasser» innrømmet statsministeren. Samtidig avviste han forslaget om å øke merverdiavgiften.

I følge Rajoy skal ikke momsen røres. «Vi kommer til å sette ned inntektsskatten, vi kommer til å sette ned skatt av typen som gjelder for selskaper» sa Rajoy som i samme åndedrag gjorde det klart at momsen ikke skal opp selv om «enkelte mener» det motsatte, med referanse til EU-kommisjonen.

Antall arbeidsledige i Spania ble i mai redusert med 111.916 personer, en reduksjon som aldri har vært større for denne måneden. Samtidig ble det registrert 198.320 nye skattebetalere hos spanske skattemyndigheter, det høyeste tallet siden 2005. Sysselsettingen har med dette økt for tredje måned på rad, noe som lover godt for juni, juli og august da Spania normalt opplever økt etterspørsel etter arbeidskraft.

Over 4,5 millioner mennesker står per dags dato registrert som arbeidsledige i Spania, noe som tilsvarer mellom 25 og 26 prosent av den arbeidsføre befolkningen.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter