Sysselsettingen i Spania endelig opp

Publisert

For første gang på syv år er det skapt flere jobber enn det er gått tapt i Spania. Ferske tall fra spanske myndigheter viser at sysselsettingen i 2014 økte med over 400.000 stillinger. Forrige gang jobbtallene gikk oppover var i 2007.

Veksten i spansk økonomi har holdt seg i over et år og ledigheten har sagte men sikkert blitt lavere. Riktignok er det fremdeles vanskelig å få innpass på det spanske arbeidsmarkedet og mange spanjoler har i løpet av året som er gått mistet jobben, men ikke like mange som året før. Det gir grunn til optimisme for 2015.

I følge beregningene fra spanske trygde- og arbeidsmyndigheter (Seguridad Social) økte sysselsettingen i Spania med hele 417.574 stillinger i fjor. Samtidig gikk arbeidsledigheten ned med 253.627 personer.

Det er andre år på rad at ledigheten totalt sett går ned, men ikke siden 1998 har den gått raskere ned enn den gjorde i 2014.

Lavere ledighetstall skyldes imidlertid ikke bare at det skapes nye jobber. De siste årene har mange reist til utlandet for å finne seg jobb. At folk slutter å stå registrert som arbeidsledig beror også på at de har nådd pensjonsalder. Det oppfattes derfor som svært positivt at Spania for første gang siden 2007 kan vise til en reell økning i sysselsettingen.

Arbeidsledigheten i Spania økte i årene 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 og 2012. Etter første kvartal i 2013 ble andelen ledige målt til over 27 prosent. Dette året snudde imidlertid den negative trenden. Etter mer enn to år med sammenhengende økonomisk nedgang økte bruttonasjonalprodukt og ledighetstallene begynte å gå ned. Et sted mellom 23 og 24 prosent av arbeidsdyktige i yrkesaktiv alder er i dag uten jobb i Spania. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter