Strømprisen øker – igjen

Publisert

I tredje kvartal i år gikk gjennomsnittsprisen på strøm i Spania gått opp 11 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor.

I tredje kvartal i år gikk gjennomsnittsprisen på strøm i Spania gått opp 11 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor.

I går, den 30. september, var markedsprisen på strøm 66,98 euro per mWh. Dette er 31 prosent høyere enn i andre kvartal og hele 102 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for første kvartal i 2014.

Inneværende år har dermed vært preget av spesielt lave priser i de første månedene, takket være mye nedbør og økt bruk av vindenergi, og av en progressiv økning siden midten av året.

Europas tredje dyreste strøm
Spania er blant de landene som de siste årene har sett størst prisvekst i energisektoren, og bare i 2013 ble strømprisen satt opp fire ganger. Fra 2009 har det vært fritt valg av energiselskap i Spania, men likefullt fortsetter prisene å gå opp. Spania har nå Europas tredje dyreste strøm.

Siden 2007 har strømprisene økt med hele 14,5 prosent, og fra 2002 har prisene gått opp med over 100 prosent, ifølge Eurostat. Til sammenlikning har strømprisene i Tyskland i perioden mellom 2007 og 2013 steget med kun 4,5 prosent.

Ulovlig prissamarbeid
Forbrukerorganisasjonene hevder denne økningen skyldes at det ikke eksisterer reell konkurranse i det spanske strømmarkedet, og at noen få dominerende, oligarkiske selskaper samarbeider seg imellom.

Dette førte til at energidepartementet i desember 2013 startet en undersøkelse for eventuelt å avdekke ulovlig prissamarbeid, og at det nylig ble innført et nytt system for å kalkulere strømprisen fra 1. april 2014.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter