Største økonomiske veksten på syv år

Publisert

I siste kvartal i fjor hadde Spania en økonomisk vekst på 0,7 prosent. Det viser tall fra det spanske statistikkbyrået INE. Resultatet er den største kvartalsmessige veksten på syv år og gir forhåpninger om økt fremgang i 2015.

Økningen i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 0,7 prosent i oktober, november og desember førte til at veksten i spansk økonomi for hele 2014 ble på 1,4 prosent. Fremgangen innen eksportindustrien har bidratt til å styrke økonomien. Samtidig øker den private etterspørselen på hjemmebane. Spania kan i dag se tilbake på ett og et halvt år med oppgang, en tendens som er ventet å fortsette i 2015.

Etter mange år med mørke utsikter er det en etterlengtet positiv trend Spania nå opplever. Finanskrisen og sammenbruddet i eiendomsmarkedet resulterte i nesten fem år med sammenhengende økonomisk nedgang. Kun i 2010 ble et unntak med en svak vekst på 0,01 prosent. Den spanske avisen El País beskriver perioden mellom midten av 2008 og midten av 2013 som den «verste krisen på femti år». Mer enn tre millioner arbeidsplasser gikk tapt og landets ledighet gikk opp fra 8 prosent til over 27 prosent.

I dag er ledigheten fremdeles på over 23 prosent og anses som landets største utfordring fremover. Men med en økonomi i stadig vekst og med prognoser om enda større fremgang i 2015 er optimismen tilbake hos mange. I følge landets regjering vil økonomien vokse med 2,0 prosent i år, en prognose som støttes av Det internasjonale pengefondet (IMF). Veksten er ventet å fortsette også i 2016, med 1,8 prosent.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter