Størst i verden på vin

Publisert

I følge salgstallene for 2014 er Spania verdens største eksportør av vin. En fersk rapport fra den spanske bransjeorganisasjonen OEMV viser at eksporten økte med rundt tjue prosent i fjor til over to milliarder liter. Spania gikk dermed forbi Italia på listen, mens Frankrike forsetter som nummer tre. Frankrike er imidlertid størst i omsetning grunnet høyere vinpriser.

Etter rekordstore drueavlinger i 2013 har spanske vinprodusenter hatt mer vin enn det er marked for hjemme. For å få omsatt produktene har bøndene derfor vært nødt til å øke eksporten til utlandet. I følge den nye rapporten fra bransjeorganisasjonen Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV) har Spania langt på vei nådd målet. Fra september 2013 til september 2014 økte eksporten av vin med nærmere tjue prosent, noe som ga et salg til utlandet på over 2,1 milliarder liter vin – det største på verdensbasis. Til sammenlikning eksporterte den tidligere verdenslederen Italia i samme periode «bare» litt over to milliarder og er dermed blitt nummer to på listen.

Den spanske vinen er imidlertid billigere en annen vin, slik at Spania for eksempel ligger bak verdens tredje største eksportør Frankrike i omsetning. Mens den spanske vinen koster litt over én euro literen, koster den franske vinen over fem euro.

Den høye prisen på champagne trekker den franske literprisen opp og gjør landet har en større omsetning enn både Italia og Spania.

Samtidig er også mange andre land dyrere enn Spania på pris. Den enorme økningen i druevalingene i 2013 har skapt et press i retning lavere vinpriser. I følge den spanske økonomiavisen El Economista lå den gjennomsnittlige literprisen på spansk vin tidligere på 1,43 euro. På ett år har den gått ned til 1,16 euro. Mange spanske vinprodusenter opplever derfor store utfordringer økonomisk. Selv om produksjonen og eksporten øker går omsetningen ned. Målet for fremtiden er derfor å oppnå vinpriser som i mindre grad styres av kvantitet og i større grad av kvalitet.

I følge oversikten i El Economista ligger alle de største vinlandene over Spania på pris, herunder Frankrike (5,30 euro), New Zealand (4,34 euro), USA (2,69 euro), Portugal (2,55 euro), Tyskland (2,51 euro) og Italia (2,50 euro).

Les også: Spania verdens største vinprodusent

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter