Statsbudsjettet for 2019 – Ignorerer Brussels advarsler

Publisert

Den spanske regjeringen godkjente i desember deres tidligere utkast om grenser for statens budsjett. Regjeringen opprettholder målene de publiserte i juli til kritikk fra Brussel hvor økonomene sier Spania ligger an til å få et større underskudd for 2018 enn tidligere ventet og at statens kostnader for 2019 er for høye.

I Spania overtok dagens PSOE-regjering etter et mistillitsforslag mot tidligere statsminister Mariano Rajoy fra Partido Popular. PSOE-regjeringen  styrer i mindretall og er avhengig av støtte fra andre partier. Spania har lite erfaring med koalisjoner partiene i mellom og for PSOE er det viktig å øke sin støtte ved de nye valgene som går av stabelen våren 2019.

Sosialistenes manglende vilje til å bedre håndtere spanjolenes store gjeld og fortsatte underskudd må i en viss grad ses i denne sammenheng, selv om PSOE, historisk sett har viste lite vilje til utføre økonomiske reformer.

EU er mest av alt bekymret for den økonomiske utviklingen i Italia, noe som gir Spania et større handlerom.

Spanias statsminister Pedro Sanchez har uttalt seg støttende til Italia i deres konflikt med Brussel hvor problemstilling er link den spanske dog med langt lavere konfliktnivå.  EU er langt mer bekymret for Italienernes overforbruk av penger enn den spanske, selv om Spania har en langt større økonomi.

Italia styres i dag av en populistisk høyreekstrem regjering som kom til makten etter å demonisert EU for deres krav til innstramminger i Italienernes pengebruk og skylt på immigrasjon for Italias mange problemer.

Sanchez sier Spania trenger Italia for å være med å reformere EU. Spanjolene er til en viss grad bekymret for den disiplin andre EU stater lenger mot nord viser når det gjelder pengeforbruk og offentlig gjeld.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: