Spanske banker styrket etter krisen

Publisert

Spanske banker kommer ikke til å trenge mer økonomisk hjelp. Det er konklusjonen fra Den europeiske sentralbank. Sentralbanken har gjennomført tester av bankvesenet i alle EU-landene og spanske banker får tommelen opp. Av de 130 finansinstitusjonene i Europa som er undersøkt i testen er 25 vurdert som ikke kredittverdige. Det landet som kommer dårligst ut er Italia der hele ni banker får stryk.

Allerede i september i fjor mente Spanias finansminister Luis de Guindos at landets bankvesen ville klare seg uten ytterligere hjelp fra staten. Spådommen får nå støtte av Den europeiske sentralbanken (ESB) som gir Spania karakteren godkjent etter å ha testet 15 av landets største banker.

ESB har prøvet likviditeten til totalt 130 europiske banker, der 25 er vurdert som ikke kredittverdige. Hele ni av disse er italienske, noe som gjør Italia til det landet som kommer dårligst ut i testen.

Sentralbanken konkluderer med at det mangler til sammen 24,6 milliarder euro for at EUs bankvesen skal kunne friskmeldes. Testen er imidlertid basert på årsrapportene fra 2013. Flere av bankene er tilført midler etter dette og vil slik sett ikke lenger vurderes som dårlige. Likevel mangler det anslagsvis rundt 9,5 milliarder euro. Ingen spanske banker er blant de som trenger tilskudd, skriver avisen El País.

Etter finanskrisen 2008 og sammenbruddet i eiendomsmarkedet er spanske banker tilført mer enn 60 milliarder euro fra det offentlige. Over halvparten av pengene kom gjennom bankstøtten som statsminister Mariano Rajoy (PP) og regjeringen fremforhandlet med EU i 2012. Blant de bankene som har fått mest penger er sparebanksammenslutningen Bankia som til sammen har mottatt tilskudd på over 22 milliarder euro. Deretter følger Catalunya Banc med rundt 12 milliarder, NCG Banco med 8,9 milliarder, Banco de Valencia med 5,5 milliarder og Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) med 5,2 milliarder.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter