Spanske banker består stresstest

Publisert

Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA) gir godkjent til Spanias seks største banker Bankia, BBVA, Banco Santander, CaixaBank, Banco Popular og Banco Sabadell. De seks bankene passerte stresstesten til EU-byrået uten problemer, skriver avisen El País.

Allerede i 2014 ga Den europeiske sentralbanken (ESB) Spania karakteren godkjent etter å ha testet 15 av landets største banker. Denne evalueringen får nå støtte av EUs andre finansielle tilsynsmyndighet EBA. Den spanske banksektorens tilbakekomst har imidlertid ikke vært gratis. Etter finanskrisen i 2008 og sammenbruddet i eiendomsmarkedet er bankene tilført mer enn 60 milliarder euro fra det offentlige. Over halvparten av pengene er kommet gjennom bankstøtten som Spanias regjering fremforhandlet med EU i 2012. Blant de bankene som fikk mest penger var sparebankgruppen Bankia som mottok tilskudd på over 22 milliarder euro.

I dag er Bankia blant de seks bankene som har bestått EBAs stresstest. De fem andre er BBVA, Banco Santander, CaixaBank, Banco Popular og Banco Sabadell. Testen har som mål å kartlegge stryrken til bankene ved eventuelle endringer i økonomien, som for eksempel økt arbeidsledighet, renteøkning eller store endringer i prisen på olje.

EBA som regulerer EU-medlemmenes bankvirksomhet ble opprettet i 2011 og løper parallelt med Den europeiske sentralbank (ESB).

Les også: Spanske banker styrket etter krisen

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter