Spansk økonomi går mot strømmen med videre vekst

Publisert

Det har vært en økning i husholdningenes forbruk, og de fleste viktige sektorer opplevde robust vekst på tilbudssiden.

Spanias økonomi vokste litt mer enn forventet i første kvartal, med 0,8 %, opp fra 0,7 % i kvartalet før. Det var det høyeste tallet siden andre kvartal 2022.

Økningen skyldtes hovedsakelig en økning i husholdningenes forbruk, som vokste med 0,4 %, opplyser det nasjonale statistikkinstituttet.

Importen av varer og tjenester økte med 2,2 % i løpet av årets første kvartal, mens eksporten av de samme varene og tjenestene økte med 3,3 %. Utgiftene til offentlig administrasjon falt imidlertid med 0,6 %.

På tilbudssiden opplevde de fleste viktige sektorer robust vekst, med en økning på 2,2 % i industrien og 1,55 % i industrisektoren. Bygg- og anleggssektoren vokste med 1,8 %, mens tjenestesektoren økte med 0,3 %. Primærnæringene økte også med 3,1 %.

På årsbasis økte Spanias BNP med 2,5 % i årets første kvartal, noe som er høyere enn forrige kvartals 2,1 % og markedets forventninger på 2,4 %.

Det forventes at den spanske økonomien vil fortsette å vokse i dette tempoet i overskuelig fremtid, og at den vil gå forbi andre store europeiske økonomier, som for eksempel Tyskland.

Ifølge S&P Globals nylig utgitte rapport Eurozone Economic Outlook Q3: “Spania fortsetter å slå forventningene. Normaliseringen av turismen etter pandemien er ikke den eneste grunnen til dette. Industriproduksjonen i Spania er i kontinuerlig vekst.

“I fjor var det privatforbruket som var den viktigste drivkraften bak veksten, og det bidro med ett prosentpoeng av en økning i Spanias BNP på 2,5 prosentpoeng. Det tidligere og kraftigere fallet i energiprisene enn i de andre store økonomiene i eurosonen, støttet av offentlige tiltak, forklarer delvis den sterkere oppgangen i forbruket.

“I tillegg har spanske husholdninger redusert gjeldsgraden og er nå ikke mer forgjeldet enn sine tyske kolleger, med en gjeldsgrad på 85 % mot 128 % i 2012. Spanske husholdninger har også gjort betydelige endringer i boliglånsfinansieringen, og har gått over fra tradisjonelle variable renter til faste renter, noe som gjør dem mindre følsomme for pengepolitikken enn tidligere.”

Spania sliter imidlertid fortsatt med betydelig høy arbeidsledighet, og den spanske arbeidsledigheten i årets første kvartal lå på 12,29 %, det høyeste tallet på ett år. Det var også over analytikernes forventninger på 11,80 %.

Polen offentliggjorde også sin arbeidsledighetsrapport for mai tirsdag morgen, som viste en ledighet på 5 %, ifølge Polens statistiske sentralbyrå (GUS), noe som er litt under apriltallene på 5,1 % og i tråd med markedets forventninger.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter