Spansk økonomi flater ut: Færre med betalingsproblemer

Publisert

Antallet misligholdte lån registrert i Spanske banker gikk ned i juni. Dette er første nedgangen siden desember 2006 viste tall nylig presentert av sentralbanken. Dette kan være en viktig indikator på at nedgangen i den spanske økonomien i stort grad har flatet ut. Totalt har bankene 80.5 milliarder euro i utlån som er misligholdt.

Antallet misligholdte lån registrert i Spanske banker gikk ned i juni. Dette er første nedgangen siden desember 2006 viste tall nylig presentert av sentralbanken. Dette kan være en viktig indikator på at nedgangen i den spanske økonomien i stort grad har flatet ut. Totalt har bankene 80.5 milliarder euro i utlån som er misligholdt.

Bilsalget har for første gang på over 16 måneder sluttet å falle. Flere indikatorer tyder på at bunnen i Spania kan være nådd.

Banker på oppkjøpsjakt

De spanske bankene regnes som noen av de mest solide i verden etter å ha tjent mye penger i mange år. Forretningsbankene BBVA og Santander har ledet ann i å reise verden rundt på jakt etter gode oppkjøpskanidater. Santander har kjøpt mye, blant annet Alliance og Leichester bankene i Storbritannia samt Sovereigh Bancorp i USA. BBVA har gjort flere oppkjøp blant annet i USA, hvor banken satser mye i det amerikanske "solbeltet" hvor det også er en stor spansktalende befolkning.

BBVA formaliserte 21. august oppkjøpet av den amerikanske storbanken Guaranty med hovedkontor i Texas. Forretningsbanken BBVA kjøper banken som en del av dem amerikanske statens ordning for å redde amerikanske banker fra konkurs. Guaranty har rundt 12 milliarder dollar i innskudd og 13.5mrd USD i bokførte verdier.

BBVA begynte sine oppkjøp i det amerikanske "solbeltet" i 2007 ved oppkjøpet av Compass Bancshares i Alabama, en handlen som verdsatte Compass Bancshares til 9.6mrd USD.

Fra før av har BBVA store investeringer i Latin-Amerika som har vist seg svært lønnsomme.

Samtidig har er Santander i gang med store utvidelser i Syd-Amerika. Banken er fra før av europas største og de vil  åpne 600 nye filialer i Brasil innen utgangen av 2013. Den spanske forretningsbanken har fra før av 2091 filialer i Brasil, en av verdens mestvoksende økonomier.

Sparebanker med tap på eiendom

Blant de spanske sparebankene er blant annet Bancaja preget av å ha satset og feilet mye innen eiendom. Sparebanken var en av de spanske banker med størst andel av utlån til eiendomsprosjekter. Noe som naturligvis i stor grad påvirkes av finanskrisen og overproduksjon i deler av det spanske bolig-markedet.

Bancaja har fikk tidligere i sommer sin rating redusert fra A- til BBB+, noe som reflekterer bankens finansielle situasjon og den risiko forbundet med utlån til banken. For bankens del betur at den må betale noe høyere rente når man henter penger i de internasjonale pengemarkedene.

Store overskudd

Santander offentliggjorde ett resultatet for 2008 med et overskudd på 8,9 milliarder euro, det var kun 2 % mindre enn resultatet for 2007.

Spanias nest største bank BBVA, fikk et positivt resultat på 5.020 millioner euro i fjor. Det var en nedgang på 18,1 % i forhold til 2007. Sparebanken La Caixa kunne notere et overskudd på 1.802 millioner, noe som tilsvarte en nedgang på 27,6 % i forhold til året før. For Banco Popular ble overskuddet for 2008 1.052 euro. Et resultat som tilsvarer en nedgang på 16,8 % i forhold til 2007.

 

Bilsalget bedrer seg

Staten stimulerer til salg av miljøvennlige og sikrere biler.

Nybilsalget kan snart være på vei opp. Etter 16 måneder med fall i salget av nye biler, viste tallene for August måned 58.510 solgte biler, dette er kun 20 biler færre enn samme periode i 2008.

Den spanske regjeringen introduserte i mai flere tiltak for å bedre situasjonen for bilindustrien i Spania. Staten sponser sammen med bilfabrikkene solgte nye biler med opptil 2.000 Euro, dersom kjøper skroter en minst 10 år gammel bil. En betingelse er at utslippene for den nye bilen ikke overstiger 120g/km, dersom bilen har airbagger i baksetet og elektronisk stabilitetskontroll godtas utslipp opptil 140g/km.

Samtidig subsidieres kjøp av nye miljøvennlige biler med 700 Euro når man skroter en eldre sterkt forurensende bil. Tiltaket koster staten 200 millioner euro og det er estimert at det vil øke salget av nye biler med ca. 100.000 enheter.

 

Ikke så dystert fra turistsektoren

Tallene for den viktige turistsektoren har vært positive denne sommeren til tross for en dårlig start på året med nedgang i antall reservasjoner. Situasjonen bedret seg når man nærmet ser ferien. Krisen har ført til at mange besøkende utsatt å bestille sine ferier til siste liten. Hotellene i Benidorm kunne melde om rundt 90% dekning i juli til tross for en nedgang på 15% i besøkende briter.  Antallet spanjoler som ferierte "hjemme" i Spania har kompensert for dette. Samtidig har antall franskmenn som besøker Spania økt betraktelig. For Franskmenn er en kort kjøretur til Spania en billig måte å feriere på.

Totalt gikk antallet utenlanske besøkende ned med 10% i juni og ned 6.1%  for juli måned i Spania. Dette er noe bedre enn hva som var forventet av det spanske departementet for for turisme og industri.

 

Krisen ikke over

Vanskene i spansk økonomi er uansett på ingen måte over. Brutto nasjonalprodukt (BNP) falt med 1% andre kvartal 2009 i forhold til foregående kvartal. Dette var dog omtrent som forespeilet av spanske myndigheter som hadde forventet en nedgang på 0.9 prosent.

Det nasjonale institutt for statistikk har justert sitt estimat for vekst i BNP fra 1.2% nd til 0.9%. Justeringen er gjort etter at man har fått mere nøyaktige tall iløpet av året.

Spania har på mindre enn to år gått fra å være det landet hvor det har blitt skapt flest nye arbeidsplasser, til å være det landet i EU med størst registrert arbeidsledighet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: