21 C
Alicante
30.4 C
Málaga
24 C
Las Palmas de Gran Canaria

Spanias «skatt på sola» skal bort – Rekordhøye strømpriser skal ned

Spanias relativt nye PSOE-regjering har annonsert at de vil fjerne den forhatte «solskatten» Partido Popular tidligere innførte i 2015. Avgiften folk lenge har måtte betale på strøm fra egne solceller har lenge blitt møtt med kritikk. Skatten har i stor grad begrenset utbyggingen av fornybar energi i form av solceller for private og bedrifter.

Spania har i løpet av sommeren sett rekordhøye strømpriser. Grunnen er en blanding av høyt forbruk av energi pga en rekordvarm sommer. Samtidig som man faser ut atomkraft og kullkraft i både Spania og Frankrike. Utbyggingen av fornybar energi øker i Spania og Europa men utbyggingen har ikke kommet langt nok til å presse prisene nedover ennå.

Regjeringen mener å at å fjerne skatten på strøm folk produserer vil presse prisene nedover sammen med andre tiltak. Regjeringens mål er å få ned prisen på strøm i Spania med 2.5 – 4% for vanlige forbrukere.

Spania åpnet opp det nasjonale strømmarkedet for konkurranse få år tilbake noe som har ført til at man nå har flere alternativer til Iberdrola som lenge har hatt monopol. Escandinavia de Electricidad er ett av disse nye selskapene som tilbyr billigere strøm i Spania i konkurranse med Iberdrola. Selskapet har røtter i Norge og er en del av Hafslund familien som mange kjenner.

Relaterte saker

- Advertisement -