Spanias merkevare er skadet

Publisert

«Spania er værst i klassen. Landets giftige politiske miljø har gjort pandemien verre og skadet økonomien. Landet har de verste nummer på begge felt.» Slik beskrev det prestigefulle magasinet «The Economist» situasjonen på den iberiske halvøya tidligere i oktober. Få dager etterpå var det i sveitsiske Neue Zürcher Zeitung at man skrev «Er Spania en feilet stat?», artikkelen var skrevet av en professor ved et universitet i Munchen. Han konkluderte med å skrive «Ikke ennå, men det er ikke langt unna».

I Tyskland var det Frankfurter Algemeine Zeitung som skrev «Spania har igjen mistet kontroll over pandemien. Statens feil er umulig å ignorere.»

I hovedsak peker man på mangelen på koordinering mellom Spanias institusjoner, myndighets-nivå og landets politikere.

Et land som i stor grad er avhengig av turisme og overføringer fra EU er sårbar for det mange kaller en dårlig håndtering av landets merkevare.

I følge Mesias Instituttet, har Spanias omdømme falt med 20% dette året. Verden over har folk hørt om spanjolenes nå lange kamp mot Corona-viruset.

El Pais – 28. Oktober.

Domstolene er ikke uavhengige

Spania har dette året blitt kritisert av Europarådet og deres enhet for anti-korrupsjon GRECO (Group of States against Corruption). Kritikken er rettet mot Spanias juridiske system mer konkret reformen av El Consejo General del Poder, et dommerråd som er ment å overse domstolene, påtalemakten og garantere deres uavhengighet. Problemet nå er at Spanias politiske klima har ført til at rådet har forblitt uendret siden 2018 samtidig som det er enighet om at rådet må oppdateres. Rådet fremstår ikke som politisk uavhengig.

Spain for sure – «Spania er en sikker destinasjon»

I Juni satte man i gang et prosjekt med representanter fra utenriksdepartementet, handelskammeret Cámara de Comercio de España, Forum for Merkevare (Foro de Marcas Renombradas), kjente artister, kjendis-kokker, vitenskapsfolk og spanske idretts-utøvere skulle alle fremme Spanias image som en sikker destinasjon.

SPAIN FOR SURE: I Juni lanserte spanjolene kampanjen “Spain for sure” – Hvor spanske kjendiser forteller at Spania er sikkert og et land du kan stole på. Kampenjens slogan er en dårlig oversettelse av den spanske versjonen “España, seguro que si”. På spanske er ordet for selvsakt/sikkerhet/forsikring det samme. På engelsk betyr “for sure” bare selvsagt og ordspillet forsvant i oversettelsen. Ingen av de dyre konsulentene oppdaget feilen før millioner var brukt på kampanjen. Videoen som var ment å overbevise Nord-Europeere om å komme tilbake til Spania har blitt sett bare i overkant av 1000 ganger på handelskammerets Youtube-kanal.

Kampanens slogan var «Spain for sure» oversatt fra spansk «Spania seguro». Det eneste man oppnådde av PR var hånlatter da man «oppdaget» at ordet «sure» slett ikke betyr «sikkerhet» som det spanske ordet «seguro» også kan bety.

Og det oppsummerer godt spanjolenes forsøk på å forbedre deres image i utlandet så turistene kommer tilbake.

Stranden i Albir
ENVEISKJØRING TIL STRANDEN – Godt publiserte “sikkerhets-tiltak” som det å kreve at badende bruker en sti på vei til stranden og en annen sti fra stranden skulle vistnok få turistene til å føle seg mer sikre. Bildet er fra stranden i Albir hvor rådhuset i Alfaz del Pi innførte dette “sikkerhets-tiltaket” og publiserte det på sine websider og i pressemeldinger.

Dårlig påtenkt symbolske handlinger samtidig som landet fortsetter med en ganske så klønete håndtering av pandemien.

På lokalt nivå ser man det samme. I Altea har kommunen fått statlige midler som er ment å trekke nye turister til byen. Tusener av euro skal brukes på å lage videoer på flere språk og et dataspill som vistnok skal trekke turistene tilbake til den vakre byen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter