Spania verdens største vinprodusent

Publisert

I følge tall fra spanske landbruksmyndigheter var produksjonen av vin i Spania i 2013 på over 5 milliarder liter. Det er over 40 prosent mer enn året før og gjør landet til verdens største vinprodusent foran Italia og Frankrike.

Endelige tall vil ikke være klare før i mai, men foreløpige beregninger viser at Spanias vinproduksjon økte med hele 41 prosent fra 2012 til 2013. Med en produksjon på 5,05 milliarder liter overgikk Rioja-vinens hjemland både Italia (4,7 milliarder liter) og Frankrike (4,2 milliarder) i antall liter. De to konkurrentene opplevde også vekst sammenliknet med 2012, men ikke på langt nær like mye som Spania. Estimert skal Italia ha hatt en vekst på 15 prosent og Frankrike 2,4 prosent.

Kilder til avisen ABC forklarer de store forskjellene med blant annet klima og værforhold. Mer nedbør enn normalt kombinert med mye sol skal ha gitt spanske vinbønder en rikere innhøsting av druer i fjor sammenliknet med tidligere år. Spania skal også ha investert mye i å forbedre sine vinranker, spesielt etter den lave produksjonen i 2012.

Også landets vineksport økte betraktelig i 2013. På grunn av det relativt lave konsumet av vin per innbygger i Spania, angivelig det laveste i Europa etter Norge, er spanske vinbønder avhengige av å selge sine produkter til utlandet. Frem til november i fjor ble det eksportert vin for over 2,6 milliarder euro, en økning på 7,2 prosent sammenliknet med året før. Tallene er gode nyheter for den spanske regjeringen. Eksport har de siste årene vært en av de viktigste faktorene til at økonomien igjen er tilbake i vekst. For mange vinprodusenter er imidlertid kampen om kunder på utenlandsmarkedet tøff og spanske vinprodusenter som ikke er fra den kjente vinregionen Rioja må generelt nøye seg med lavere priser på sine produkter sammenliknet med for eksempel franske viner.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter