Spania under nytt press fra EU

Publisert

Spania vil ikke klare å nå målet for det offentlige underskuddet for 2017, av EU satt til 3,3 prosent av bruttonasjonalprodukt. Det mener unionens utøvende organ Europakommisjonen. Kommisjonen godkjenner riktignok den spanske regjeringens budsjettforslag, men «inviterer» samtidig til at det gjøres ekstra innsparinger. Presset fra EU ser ikke ut til å tynge Spanias finansminister Luis de Guindos som i en uttalelse under økonomikonferansen i Davos onsdag 18. januar mente unionen hadde godkjent budsjettet, uten å komme med direkte krav om nye reformer.

Spania unngikk med et nødskrik en milliardbot fra EU i fjor for sin pengebruk i 2015. Både Spania og Portugal hadde da brutt EU-regelen om å holde det offentlige underskuddet under 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Portugal som lenge har slitt med store underskudd hadde et sluttresultat på 4,4 prosent. For Spanias del var det allerede gitt dispensasjon fra 3-prosentsregelen. Underskuddet skulle imidlertid ikke overstige 4,2 prosent av BNP. Likevel endte det på 5,1 prosent. Lenge så det ut til at de to landene ville bli sanksjonert med en bøter, for Spanias del på opptil 2,2 milliarder euro. I juli i fjor ble det imidlertid klart at EU likevel ikke kom til å gi boten.

Les også: EU-bot ville skapt harme i Spania

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter