Spania trenger mer oliven

PublisertNyttig å vite:

Sesongens avling av oliven i Spania er ikke stor nok til å dekke etterspørselen etter olivenolje. Det spanske selskapet Dcoop som er verdens største produsent av matolje varsler om mangel på råvarer til å dekke behovet til både eksport og forbruk på hjemmebane. Det er ventet at prisen på oliven vil øke som følge av mangelen.

I følge avisen El País havner årets produksjon av olivenolje på rundt 1,3 millioner tonn mens etterspørselen er beregnet til nærmere 1,5 millioner. Som følge av underskuddet vil Dcoop forsøke å hente mer oliven fra nasjonale produsenter pluss øke importen.

At avlingene for 2014 og 2015 er mindre enn forventet skyldes angivelig flere faktorer. En forklaring er at oliventrærne ikke kan produsere like mye oliven hvert år. Etter et godt år med store avlinger, som fjoråret, er det naturlig at trærne «hviler» og derfor produserer mindre. En annen årsak er tørken man opplevde i Spania under våren i fjor. Lite nedbør skal ha forsinket trærnes blomstring og bidratt til lavere produksjon.

Det spanske selskapet Dcoop består av over førti mindre produsenter og er verdens største leverandør av olivenolje. Selskapet eksporterer hvert år rundt 40 prosent av produksjonen. En talsperson for Dcoop sier til El País man i eksportnæringen nå blir nødt til å prioritere de viktigste kjøperne for ikke å tape terreng i markeder det har tatt mange år å bygge opp. Som følge av den reduserte innhøstingen har prisen på oliven godt opp, en økning som er ventet å forsette fremover.

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter