Spania mister over 90 milliarder i korrupsjon

Publisert

En studie utført av EU har konkludert med at korrupsjon koster hver spanjol nesten 2.000 Euro hvert år. Men det står enda værre til i Italia og Frankrike.

Spanjolene ligger på fjerdeplass når det gjelder kostnaden samfunnet må bære som følge av denne ulovlige praksis. Korrupsjonen koster Spania tilsvarende 8% av landets brutto nasjonalprodukt.

På førsteplass ligger Italia etterfulgt av Frankrike og Tyskland. I hele EU koster korrupsjon innbyggerne 904 milliarder Euro. Nederland er landet med minst korrupsjon målt i Euro. Man regner med at Svenskene mister rundt 3% av sitt BNP i korrupsjon.

Korrupsjon fører til underslag og tildeling av kontrakter til de som ellers er for lite kompetente eller for dyre. Bedrifter som jobber med offentlig sektor overpriser sine tjenester så de kan betale offentlige ansatte og politikere bestikkelser. Innbyggerne betaler med dårligere tjenester og overprisede tjenester.

Korrupsjon fører også til ulykker og større skader på miljøet når bedrifter kan betale seg ut av «problemer» og omgå regelverket.

Les også

Partido Popular – korrupsjon satt i system?

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter