19.7 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Spania blant verdens største våpeneksportører

Syv av verdens ti største eksportører av våpen er Europeiske land. Spania er nummer syv på listen.

Salg av våpen til Saudi-Arabia som er i krig i Yemen er blant det som ligger bak eksporten fra Spania.

Spanias regjering stanset i begynnelsen av september 2018 salget av missiler til Saudi-Arabia. Begrunnelsen var landets omdiskuterte innblanding i borgerkrigen i Jemen, en krig som siden 2015 har ført til store sivile tap.

Senere har regjeringen til statsminister Pedro Sánchez (PSOE) snudd i saken. Fredag 14. september bekreftet regjeringens pressetalskvinne Isabel Celaá at regjeringen likevel vil gå videre med våpensalget, nærmere bestemt 400 laser-guidede raketter.
Amnesty International har lenge advart mot salg av våpen til Saudi-Arabia og deres allierte. I følge uttalelser fra organisasjonens talsperson Stephen Cockburn er rakettene av samme type som Saudi-Arabia har brukt i krigføringen i Jemen. I uttalelsen som er gjengitt i avisen El País heter det at slike raketter har gjort stor skade på sivile bygninger, blant annet hoteller, sykehus, vanndepoter, boligområder, fabrikker og, senest i august, en skolebuss der førti barn omkom.

De fem største på listen, Russland, Frankrike og Tyskland selger nesten tre fjerdedeler av verdens av verdens våpen globalt. Russlands andel har gått kraftig ned siste årene ettersom salget til Venezuela nesten har stoppet opp og eksport til India også er kraftig ned.

Relaterte saker

- Advertisement -