Slik blir EUs nye «helse-pass»

Publisert

EU-kommisjonen la onsdag frem detaljer om det nye helsepasset som er ment å forenkle reise i EU og Schengen-området så lenge pandemien varer. EU omtaler selv formålet som å sikre «sikker og fri bevegelse».

I sin digitale form vil «passet» inneholde standardisert informasjon om en person har blitt vaksinert, tatt en negativ Covid-19 test eller er tidligere Covid-smittet.

Sertifikatet blir gratis for alle i digital eller papirform. Det vil inneholde en QR kode som ved scanning autentiserer sertifikatet.

I praksis vil dette likne flere av de applikasjonene enkelte land allerede krever at reisende skal bruke for å fylle ut helse-data før innreise.

Norges Helseminister Bent Høie sier til NTB at norske myndigheter senere vil se om vaksinepasset er egnet for Norge og «hvilke deler av dette vi eventuelt skal være med på».

Sertifikatet vil inneholde:

  • Detaljer om vaksine(r) man har mottatt. Blant dem hvilken variant det dreier seg om. Dato og sted for vaksinering og antall doser.
  • Detaljer om en eventuell negativ Corona-test. Testene som kan registeres er RT-PCR/NAAT og hurtigstester for antigener. Tester folk utfører på seg selv kan ikke registreres i helsepasset.
  • Helsesertifikater for de som har har vært smittet men blitt friske igjen siste 180 dager.

EU sier at man kan registere både vaksiner godkjente av EMA ( European Medicines Agency) i tillegg til vaksiner som ennå ikke er godkjente. Det er opptil meldemsstatene om de vil la folk som har fått denne siste gruppen vaksiner reise enklere eller ikke.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter