Sier farvel til bankstøtten

Publisert

Eurosonens finansministre er blitt enige om å sette sluttstrek for støtten til den spanske banksektoren. Samarbeidet om å redde de kriserammede bankene betegnes som vellykket og avsluttes fordi målet om restrukturering i følge partene er nådd. Spania blir dermed det første av de økonomisk vanskeligstilte landene i EU til å forlate finansieringsprogrammet og det overordnede oppsynet til EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Spania ble av Eurogruppen i juli 2012 tilbudt et banklån med et tak på 100 milliarder euro, hvorav regjeringen Rajoy (PP) har brukt rundt 41,3 milliarder. Lånet har en rente på 0,5 prosent og en nedbetalingstid på 15 år.

Finansminister Luis de Guindos (bildet) betegner avviklingen av avtalen som en «god nyhet» for Spania og for de spanske bankene, fordi avslutningen av bankstøtten bidrar til å øke tilliten til økonomien og vil kunne skape ro og stabilitet i finansmarkedet.

Den spanske ministeren understreker at det påligger bankene å tilbakebetale lånet, men at regjeringen på vegne av EU vil ha det overordnede ansvaret og oppsynet med prosessen. Lånet ble gitt via fondet for restrukturering av banksektoren (FROB), som den spanske stat har ansvaret for.

Også EU, Sentralbanken og IMF skal være fornøyde med Spania og mener at landet har overholdt sine forpliktelser i forhold til bankhjelpen og at finanssektoren nå viser tegn til å stabilisere seg. Samtidig blir Spania bedt om å følge utviklingen nøye fremover, slik at man unngår tilbakefall og nye økonomiske problemer. Mye gjenstår for økonomien kan friskmeldes. Blant annet oppfattes landets arbeidsledighet, på over 25 prosent, som bekymringsverdig. Det forventes at Spania gjennomfører reformene og i årene fremover følger de avtalte målene for reduksjon av det offentlige underskuddet.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter