Roser spanjolenes bankreformer

Publisert

EUs sentralbanksjef Mario Draghi roser reformene i spansk banksektor og hvordan bankhjelpen fra EU er blitt brukt. Sentralbanksjefen mener utviklingen har gått i riktig retning og er optimistisk i forhold til en «stresstest» av spanske banker i 2014. På spørsmål om de spanske bankene kommer til å trenge mer hjelp svarer banksjefen at enkelte banker kanskje ikke vil bestå testen, men at det uansett er for tidlig å snakke om nye lån.

 

I følge sentralbanksjefen viser Spania en god utvikling opp mot neste års soliditetstest. Han understreker samtidig at det er vanskelig å forutse hva som vil skje med hver enkelt bank og vil derfor ikke utelukke nye runder med støtte.

 

Sentralbanken bestemte onsdag 2. oktober å la styringsrenten ligge uendret på 0,5 prosent. Draghi understreket samtidig at sentralbanken var forberedt på å ta i bruk de virkemidlene de har hvis nødvendig og omtalte den økonomiske veksten i eurosonen som «svak, sårbar og usikker».

 

Den spanske bankkrisen

 

Den spanske stat har tilsammen skutt inn over 61,3 milliarder euro i spanske banker siden 2009. Over halvparten av pengene stammer fra bankstøtten som den spanske regjeringen fremforhandlet i EU i 2012. Spania har til nå lånt 37,9 milliarder av de 100 milliarder euroene EU har satt som tak. Spanias finansminister Luis de Guindos har tidligere sagt om situasjonen i Spania at det var helt nødvendig med store tilskudd til bankene og at ingen nasjonal økonomi ville klart å komme seg ut av en finanskrise med så mye privat gjeld som den spanske banksektoren på ett tidspunkt hadde. Konsekvensene av boligboblen og spesielt bankenes lån og investeringer de første årene etter 2000 var i følge Guindos utslagsgivende for nedgangen i spansk økonomi.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter