Rekordhøy investering i eiendom

Publisert

Nærmere 19 milliarder euro ble investert i eiendom i Spania i fjor. Det er hele 45 prosent mer enn året før og det høyeste beløpet i landets historie. Investeringene gjelder alt fra tomtearealer, til boliger, hotellbygninger, forretninger og kontorbygg. Resultatet vitner om et stabilt marked der nedgangstidene er et tilbakelagt stadium og der investeringene ikke bare gjelder bolig men forskjellig typer eiendom.

Resultatet for 2017 viser nok et år med økt investering i spansk eiendom. Tallene er hentet fra den amerikanske eiendomskonsulenten JLL og viser en samlet investering på rekordhøye 18 milliarder 989 millioner euro, hele 45 prosent mer enn i 2016 og det høyeste i Spania noensinne.

I motsetning til årene med byggeboom der interessen i eiendom først og fremst var konsentrert rundt boliger, er det investering spredt på forskjellige områder som nå preger markedet.

Riktignok økte satsingen på bolig kraftig og endte på over 2 milliarder euro, hele 160 prosent mer enn året før. JLL påpeker at investering i bolig også gikk opp i Catalonia, nærmere bestemt med med 144 prosent, tross økonomisk usikkerhet knyttet til den pågående uavhengighetsprosessen.

Samtidig øker interessen for andre typer eiendom. Blant annet ble det i fjor kjøpt hoteller for over 3,8 milliarder euro, en økning på 75 prosent fra 2016. Investering i butikk- og lagerbygg økte også, med 31 prosent. Sistnevnte marked hadde flest investeringer i kroner og øre, nærmere bestemt over 3,9 milliarder euro.

Når det gjelder enkeltstående kjøp var salget av bygget Edificio España i Madrid blant de største, solgt for 137,2 millioner euro, og hotellbygningen Hilton Diagonal Mar i Barcelona, solgt for 145 millioner.

En av de største investorene i 2017 var Blackstone-gruppen. Selskapet kjøpte i fjor eiendom i Spania for til sammen 630 millioner euro.

Den eneste merkbare nedgangen i eiendom i fjor gjaldt kontorbygg. Der falt investeringene med rundt 20 prosent, til totalt 2,2 milliarder euro. I følge JLL skyldtes nedgangen først og fremst etterspørselen i og rundt hovedstaden Madrid, der denne typen investeringer falt med 38 prosent. En annen årsak som oppgis er at markedet for kontorbygg allerede skal ha hatt rekordhøy vekst de to siste årene.

Les også: Økonomisk vekst også i 2018 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter