Optimist men ikke naiv om spansk økonomi

Publisert

Jordi Gual, fra CaixaBank er en av Spanias mest anerkjente økonomier er optimistisk på vegne av Spansk økonomi. Men han påpeker man heller ikke skal være naiv og male alt rosenrødt.

Gual er foreleser ved Barcelonas IESE Business School og har en doktorgrad i økonomi fra Californias Berkley univesitet, han regnes som en av de mest innflytelsesrike innen sitt fagområde i Spania.

Spania bedre enn EU

I et foredrag for prosesjonelle innen eiendoms-sektoren fortalte økonomien om det globale bildet som slett ikke er bare positivt med problemer i Kina og lav oljepris som to av flere faktorer. Spania har i lang tid nå vist til langt bedre vekst i økonomien enn de aller fleste andre EU land.

Spania har blitt langt mer konkurransedyktig «takket være» krisen fortalte Jordi Gual. Dette har hatt sin menneskelige kostnad for mange spanjoler men det er et langt «sunnere» Spania som nå er ute av resesjon og «krise». Reform prosessen er slett ikke over i Spania, men internasjonale investorer har lenge sett muligheten i Spania og gjort store investeringer, også i eiendom. Baksiden er at utelandske investorer kan forlate landet like raskt som de kom om de ikke liker det de sier.

Den politiske situajonen Spania befinner seg i bekymer. Spania er i praksis uten regjering etter at ingen klar vinner kunne kåres etter valget tidligere i år. Og det å forhandle med politiske opponenter er en relativt ny ting for politikerne. Et problem SpaniaPosten advarte mot i januar i redaktørens leder.

Ikke så uproduktive likevel

Gual påvekte også at spanjolene ikke er så uproduktive som folkeslag som man gjerne vil ha det til. Men  sammenliknet med f.eks. Tyskland består spansk økonomi i langt større grad av små-bedrifter. Noe som i praksis betyr lavere produktivet sammenliket med bidraget fra store bedrifter. Administrative hinder står i veien for at mange bedrifter vokser over en viss størrelse i Spania.

Konkusjonen fra foredrag var at det er god grunn for å være optimist på vegne av den Spanske økonomien som vokser langt over EU-gjennomsnittet. Men man skal heller ikke være naiv, spanjolene har fortsatt mye u gjort  for at denne trenden skal fortsette og gjerne aksellere.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter