Økte strømpriser i januar

Publisert

Prisen på strøm er ventet å stige med hele 11 prosent i januar. Økningen skyldes først og fremst at markedsprisen på energi har gått opp med 26,5 prosent, noe som gir seg utslag i en prisøkning for forbrukerne på rundt 10,5 prosent.  I tillegg setter regjeringen opp sine satser med 2 prosent slik at den totale prisøkningen for den enkelte husstand på nyåret blir på mellom 11 og 13 prosent.

Spanias industriminister José Manuel Soria (PP) reagerer på prisøkningen hos leverandørene og vil se på om markedsreglene er blitt fulgt eller om prisene er blitt manipulert. Dersom prisøkningen skyldes manipulasjon vi økningen annulleres og strømprodusentene vil bli bedt om å gjennomføre nye budrunder.

Markedsprisen på strøm reguleres hver tredje måned og avgjøres ved at strømleverandørene gjennom auksjon byr på prisen på strøm hos energiprodusentene. Dette kan slå ut begge veier og gi høyere eller lavere strømpriser. Industriministeren sier til media torsdag 19. desember at siste budrunde skal undersøkes. I tillegg ønsker han en generell gjennomgang av rutinene for å unngå at prisene manipuleres og for å få et mer oversiktelig og forutsigbart energimarked.

Det er fjerde gang på rad at prisen på strøm går opp. Prisene gikk også opp i oktober (3,1 prosent), august (3,2 prosent) og juli (1,2 prosent). I januar var det også økning, nærmere bestemt på 3 prosent.

Med unntak av april, da prisen gikk ned med 6,7 prosent, har det vært økning gjennom hele 2013. I følge beregninger i avisen El País har prisen på strøm de siste ti årene økt med hele 80 prosent (den forestående økningen i januar inkludert).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter