Økt tiltro til spansk økonomi

Publisert

Det anerkjente ratingbyrået Standard & Poor´s har justert opp sine økonomiske prognoser for Spania de neste to årene. Forbedringen innebærer økt tiltro til landets økonomi og betalingsevne. Spania har det siste året gjenvunnet mye av tilliten som gikk tapt i 2012 og opplever i dag økt interesse fra internasjonale firmaer og investorer. Samtidig gjenstår det en del før landet er tilbake på nivået de lå på før finanskrisen.

Standard & Poor´s (S&P) er det tredje store kredittratingbyrået som nå setter opp kredittverdien for Spania etter at Moody´s og Fitch gjorde det samme i februar og april. S&P gir Spania ratingen BBB som betyr «tilfredsstillende sikkert» å gjøre investeringer i landet. Den økte tilliten tilskrives en begynnende økonomisk vekst og forbedret konkurranseevne som følge av økonomiske reformer innført siden 2010. Det legges vekt på at spansk økonomi har vokst med 0,4 prosent i første kvartal i år, en utvikling S&P mener vil fortsette i tiden fremover.

Selskapet trekker også frem som positivt at man har fått økt fleksibilitet på åpningstider i butikkene, tilrettelegging for midlertidige kontrakter i arbeidslivet og nye incentiver for etablering av bedrifter.

S&P mener at reformene i Spania og en romsligere pengepolitikk fra Den europeiske sentralbank gjør at prognosen for veksten i spansk økonomi nå kan justeres opp fra 1,2 prosent til 1,6 prosent (årlig gjennomsnitt for perioden 2014 til 2016). Selskapet forventer også at tendensen til økt sysselsetting etter hvert vil ha en positiv effekt på offentlig økonomi og bankvesenet.

Med ratingen BBB har Spania gått opp ett av de to trinnene som gikk tapt i S&P´s nedjustering i oktober 2012. Avisen El País skriver fredag 23. mai at den nye evalueringen fra ratingbyråene er viktig fordi mange investorer og institusjoner innen forsikring, pensjon og fondsforvaltning bruker ratingene for å orientere seg i markedet. Samtidig påpeker avisen at det gjenstår en del før landet er tilbake på nivået før finanskrisen. Evalueringen BBB er bare to hakk over bunnivået «null kredittverdi» og langt unna toppstandarden AAA, en rating som blant annet gjelder for land som Storbritannia, Tyskland, Finland, Sverige, Danmark og Norge.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter